Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Se upp för vilt!

Publicerad:

Under hösten sker det många viltolyckor. Ta del av tipsen och var försiktig när du rör dig ute på vägarna.

Bild på rådjur
Foto: Pixabay Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Bild på rådjur

Vad kan du göra för att förebygga en viltolycka?

Kör enligt anvisad hastighet men anpassa hastigheten till omständigheterna där väglag, sikt, trafik med mera vägs in. Desto högre hastighet bilen färdas i desto allvarligare blir naturligtvis effekten av kollisionen med vilt.

Se över bilens kondition, bromsar, däck, strålkastare, vindruta, torkarblad och spolarvätska dessa ska kontrolleras och vara välfungerande.

Håll uppsikt över kanterna på vägen, in i skogen eller ut över åkrarna. Vilt uppehåller sig ofta i jordbruksmark eller på andra platser där det finns bete.

Var extra vaksam i närheten av där viltstängsel slutar och börjar. Vilt kan följa stängslet för att hitta en väg in. Kom ihåg att om ett vilt skymtar till eller springer över vägen finns ofta fler i närheten. Varningsskyltar finns inte vid alla viltstråk så det är viktigt att hålla god uppsikt på vägarna när du är ute och kör.

Om olyckan är framme

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

  • Placera ut varningstriangel så att du uppmärksammar dina medtrafikanter på att det inträffat en olycka.
  • Ta hand om eventuella skadade.
  • Ring 112 och anmäl olyckan.
  • Markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Även om djuret ligger dött på platsen ska markering ske som information till andra trafikanter att olyckan är anmäld till polisen.
  • Häng upp markeringsremsan på den sida av vägen som viltet försvann efter kollisionen.
  • Vid kollision med vildsvin, björn, varg och lodjur placeras markeringsremsan cirka 100 meter från olycksplatsen. Informera polisen om detta.
  • Om möjligt avlägsna döda djur från vägbanan, men tänk på din egen säkerhet.
  • Försök inte att själv göra ett eftersök, djurets lidande kan förvärras.
  • Avliva själv inte det skadade vilda djuret.

Att kollidera med ett vilt djur kan hända oss alla. Men observera att om man inte anmäler en viltolycka till polisen är en brottslig handling.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?