Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Biblioteksveckan...

Publicerad:

Under nästan en hel vecka under hösten kan du komma till Trelleborgs bibliotek och lyssna på spännande människor som har fullt av spännande ämnen att berätta om. I år är Biblioteksveckan mellan 15 - 18 oktober.

Biblioteksveckan 2018.
Foto: pressbild Licens: © Copyright Biblioteksveckan 2018.

Program

Lunchförläsningarna är mellan 12.00 - 13.00. Biljett endast om du vill äta smörrebröd. Biljettpris inklusive smörrebrödslunch: 60 kronor per biljett. Smörrebröden kommer från Den lille danske. Lunchbiljetter kan köpas fram till klockan 12 dagen innan föredraget.

Kvällsföreläsningarna börjar 19.00. Biljetterna till kvällsföreläsningarna kostar 120 kronor per biljett, med Trelleborgs Allehandas lustkort kostar de 100 kronor per biljett.

Alla biljetterna köper du på Trelleborgs bibliotek.

Måndag 15 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Emma Severinsson

Varför vara ful? Om 1920-talets skönhetskultur i jämförelse med idag - Det svenska 1920-talet inleds med att kvinnor efter lång strävan får rösträtt. En ny skönhetskultur etableras och populärkulturen växer sig större. Detta påverkar hur kvinnokroppar används i medier. Kvinnokroppen börjar allt mer att framställas i detaljer, där varje kroppsdel kom att kräva sin egen vård. I föredraget diskuteras hur detta såg ut och vilka linjer som kan dras fram till dagens bilder av kvinnor i media.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Tina Thörner

Föredrag – Tina Thörner är en mångsysslande föreläsare. I bagaget har hon med sig att hon har varit kartläsare inom motorsporten, hon är nu talare, inspiratör, coach och motivator.

Tisdag 16 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Joachim Östlund

Saltets pris: svenska slavar i Nordafrika och handeln i Medelhavet 1650-1770 - När Jonas Thorsons föräldrar en dag år 1707 får veta att deras son har sålts som slav på en auktion i Alger på den ökända Barbariska kusten i Medelhavet är det ett skakande besked. Men Thorson är inte ensam: under perioden 1650–1770 tillfångatogs ett tusental svenska sjömän som var sysselsatta i den viktiga importen av salt till Sverige. I föreläsningen berättar Joachim Östlund, historiker vid Lunds universitet, om sina omfattande studier av dessa sjömän.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Per Holknekt

Kan jag, kan du, kan du, kan vem som helst - 33 bolag, varav ett börsnoterades och värderades till en miljard kronor, såväl som livet som hemlös och förlusten av både jobb och familj pga. missbruk... Per Holknekts sällsynta, inspirerande och mångfacetterade livsresa både inspirerar, skapar förståelse och sätter spår.

Det är Per Holknekts gränslösa arkiv av upplevelser och erfarenheter som gör honom unik. Per har en unik förmåga att förvandla aska till eld. Han är tacksam för vad livet gett honom och berättar både om motgångarna i livet samt utmärkelserna som bl.a. Årets bolagsgrundare, Årets Exportbolag, Årets Inspiratör med mycket mera.

Onsdag 17 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Ingemar Ottosson

Shanghai - från opiumhåla till modern metropol - Småstaden som blev Österns Babylon. En tidsresa från 1200-talets fiskehyddor via jazzens dekadenta 20-tal till skyskraporna i Pudong New City. Shanghai presenteras här av Ingemar Ottosson, docent i historia vid Lunds universitet.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Hasse Anderson

Intervju med Hasse Anderson – En mångsysslare av rang som du nu har chansen att lära känna mångsysslare. Kanske får du höra något oväntat...

Lasse Thulin Trelleborgs Allehanda intervjuar.

.................................

Biljetterna till Hasse Anderson är slutsålda!

Torsdag 18 oktober - Trelleborgs bibliotek

Lunch 12.00 – Lunchföredrag med Torsten Janson

Saudiarabien. Diktatur, religion och reform i de två heliga orternas land - Saudiarabien har under de senaste åren genomgått förändringar utan motstycke i landets historia. Kronprins Muhammad bin Salman har rönt internationell uppmärksamhet för sina hårda tag, men också reformer av kvinnors rättigheter. Samtidigt är landet involverat i de förödande krigen i Yemen och Syrien och utövar politiska och ekonomiska påtryckningar mot grannländerna i regionen. I denna föreläsning sätter islamologen och Mellanöstern-forskaren Torsten Janson landets motstridiga skeenden i ett historiskt, religiöst och politiskt perspektiv och diskuterar dagens utvecklingstendenser.

Kväll 19.00 – kvällsföredrag med Ingrid Wall

När orden tar slut - Jag vaknar mitt i natten. Två tankar har slagit rot i mitt huvud under den oroliga slummern, tankar som vägrar släppa taget innan jag blivit medveten om dem. Den ena är att Kim ska leva vidare genom en stipendiefond, hon ska inte bli bortglömd. Den andra är att en bok, den sanna berättelsen måste skrivas. Kim ska gestaltas som den engagerade och viljestarka kvinna hon var, som människan och journalisten Kim – inte som offret. Besluten skänker en viss tröst – aluta continua – kampen fortsätter.

Augusti 2017. Kim Wall ger sig ut för att göra ett reportage om en ubåt i Köpenhamn, en alldeles vanlig dag på jobbet för en frilansande journalist. Därefter är det meningen att hon ska flytta till Peking tillsammans med sin pojkvän, ett nytt liv väntar. Men Kim kommer inte tillbaka. Istället för att skriva rubriker blir hon rubrikerna.

Detta är hennes mamma Ingrids berättelse – om sorgen, men framför allt om Kim, hennes kall och oförglömliga gärning.

Ingrid Walls kvällsföredrag När orden tar slut sist i Biblioteksveckan är slutsålt men det blir ett extrainsatt föredrag tisdagen den 13 november klockan 19.00, samma pris som under Biblioteksveckan/biljett.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?