Olyckan förde något gott med sig

Publicerad:

Undersköterskan Carina Ståhl fick börja om efter en trafikolycka. Nu förgyller hon vardagen för hyresgästerna på Borgvallens vård- och omsorgsboende.

Carina Ståhl ser till att skapa en trivsam miljö med uppskattade aktiviteter på Borgvallens vård- och omsorgsboende.
Foto: Patrik Nyström Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Carina Ståhl ser till att skapa en trivsam miljö med uppskattade aktiviteter på Borgvallens vård- och omsorgsboende.

Carina Ståhl har varit aktivitetsansvarig på Borgvallen i sju år. Innan dess hade hon arbetat inom LSS-verksamheten i 18 år. Men en dag när hon skulle följa med en brukare i sjuktransport var olyckan framme. Sjuktransporten hamnade på fel sida av vägen och krockade med en motorcyklist. Carina slog ut armen för att skydda den boende och tog på så sätt den hårdaste smällen.

- Det var jag som drabbades värst i olyckan, konstaterar hon.

Hon säger det utan att låta det minsta bitter. Tvärtom kan hon i dag se hur det resulterade i något bra.

- Jag drabbades av en whiplash-skada och det hände att jag helt plötsligt kunde svimma. Eftersom vi vid det tillfället hade en del ensamarbete inom LSS kunde jag inte ha kvar det jobbet, säger Carina.

Till slut hamnade hon i stället på Borgvallens vård- och omsorgsboende där hon i dag arbetar 50 procent som aktivitetsansvarig.

- På sätt och vis är jag väldigt glad över det som hände för det här är nog det roligaste jobb jag haft. Jag trivs så bra här. Att kunna glädja andra och få lov att vara kreativ och hitta lösningar känns fantastiskt.

Bjuder på sig själv

På Borgvallen finns 62 platser fördelat på sex avdelningar och Carina är aktivitetsansvarig för samtliga. I samband med halloween nästa vecka blir det stor höstfest för alla i huset. Carina säger att det är bara fantasin som sätter gränser och hon bjuder gärna på sig själv.

- Förra året klädde jag ut mig till troll. Det blir nog någon form av utklädsel i år också men jag avslöjar inte vad.

I hennes uppdrag ingår också att skapa en trivsam miljö i Borgvallens gemensamma utrymmen.

- Det ska se trevligt och mysigt ut, helt enkelt. Vi bjuder in de olika årstiderna i boendet, uppmärksammar högtider och försöker sätta lite guldkant i tillvaron.

Populära pepparkakshus

Utöver nästa veckas höstfest står mycket annat på programmet . Den 2 december är det till exempel dags för Borgvallens julmarknad, en höjdpunkt för många och en intensiv period för Carina.

- Jag gör pepparkakshus som vi ställer ut så att varje avdelning får ett som de boende kan titta och lukta på. Sånt betyder mycket. På julmarknaden finns det också möjlighet för anhöriga att köpa. Förra året gjorde vi 19 pepparkakshus. Det blir en gemensam aktivitet och något att samtala kring. En dam som blev 100 år hade aldrig byggt pepparkakshus förut, hon sa att det var det roligaste hon hade gjort.

För kropp och själ

Carina lyssnar in önskemål från hyresgästerna, tar in tips och tankar från kollegorna och syr ihop ett paket av aktiviteter som ska stimulera både kropp och själ. Hon ser också till att bjuda in organisationer utifrån som kan förgylla vardagen på Borgvallen. Bingo, körsång, gymnastik, modevisning, yoga och nagelvård är några av programpunkterna.

- Just nu är bingo väldigt stort här. Yoga börjar också bli populärt och nagelvården är det många som gillar. Det är betydelsefullt att få bli ompysslad, att känna att någon ser mig och tar på mig – att få en stund för sig själv med vår personal, säger Carina Ståhl.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?