Första konstverket fyller 100 år

Publicerad:

I dag, den 12 oktober, är det exakt hundra år sedan Trelleborg fick sitt första offentliga konstverk. Det är Irrblosset som än idag står i en av dammarna i Stadsparken, ivrigt uppvaktad av måsar och andra fåglar.

Axel Ebbes staty Irrbloss
Foto: Lars Strandberg Licens: © Copyright Axel Ebbes staty Irrbloss

Det var på sin silverbröllopsdag som häradshövding Frans Malmros och hans hustru Gunborg beslöt att ge trelleborgarna något vackert att titta på. Det kom dock att dröja mer än ett år innan konstverket kom på plats i Stadsparken.

Så här berättar Trelleborgs Tidningen om begivenheten:

På sin silverbröllopsdag lördagen den 12 oktober 1918 gjorde häradshövding Frans Malmros och hans maka Gunborg Malmros, född Collin, ett par vackra donationer till Trelleborgs stad. I två till stadsfullmäktige i Trelleborg ställda gåvobrev erbjödo sig makarna, dels att till Trelleborgs stad överlämna ett belopp av 40 000 kronor att under namn av ”Gunborg och Frans Malmros silfverbröllopsfond” förvaltas och avsedd för beredande av vila åt obemedlade mödrar inom samhället, dels att till Trelleborgs stad som gåva överlämna Axel Ebbes staty ”Irrbloss” i brons att uppställas i Stadsparken.

Stadsfullmäktige beslöto att vid sammanträde den 22 oktober att tacksamt ta emot donationerna. ”Irrbloss" avtäcktes på sin plats i lilla dammen i Stadsparken den 26 augusti 1919.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?