Vem blir Årets företagare?

Publicerad:

Årets Företagare är organisationen Företagarnas mest prestigefyllda prisutdelning. Utmärkelsen har en lång historia och delas ut på lokal, regional och nationell nivå.

De lokala vinnarna går vidare till en regionfinal vars vinnare utses vid olika tillfällen under ett års tid, mellan höst till nästa höst. De i sin tur tävlar om att bli Årets Företagare i Sverige på galan som äger rum i Stadshuset i Stockholm.

De tre nominerade i år är Katarina Ivholt, Anders Johansson och Tom Johansson. Så här berättar de själva om sitt liv som företagare.

Katarina Ivholt, Hotell Dannegården och Restaurang Strandgatan32;

"Jag heter Katarina Ivholt och är 55 år, har en trettioårig lång bakgrund inom försäljning av glas, porslin och designprodukter. Som egen företagare har jag verkat sedan 2002 ihop med min make Ulf.

Hösten 2013 tog våra yrkesliv en 180 graders sväng till Trelleborg, mot Hotell Dannegården och Restaurang Strandgatan32. Vid den tidpunkten hade vi ingen erfarenhet av att driva hotell och restaurang mer än en stark uppfattning som affärsresande med ca 90 övernattningar per år om hur det borde vara. Jag har sedan jag var 19 år, haft en dröm om att driva ett pensionat i Österrike och det blev ett hotell i Trelleborg, Palmernas stad. Att arbeta ihop med familjen är en stor fördel, vi hjälper varann och diskuterar mycket över matbordet hemma, Ulf sköter fastighetsbolagen och jag driver Dannegården.

Att få verka i en stad som Trelleborg där det händer så mycket och som har en stor utvecklingspotential är spännande. Min man brukar alltid säga att jag är en "doer" som inte bara drömmer utan även förverkligar många utav mina idéer. Sedan drygt ett år tillbaks är jag även verksam i TFFs styrelse som även detta är ett oerhört roligt och utvecklande uppdrag."

Tom Johansson Golvinteriör;

"Jag föddes 1984 på Trelleborgs BB och växte upp på landet på en gård utanför S. Åby. Företagandet har vuxit fram med åldern och jag började med att sälja kastanjeträd hemma i byn som 10-åring. Tio år senare arbetade jag med att sälja byggmaterial och vitvaror. Installerade vitvaror genom egna firman som 25-åring.

Nu har jag varit på Golvinteriör i snart 6 år, varav som ägare i snart 4 år. Det kändes extra roligt att köpa tillbaka och driva Golvinteriör som min pappa Lars Johansson ägt i 18 år innan han sålde det."

Anders Johansson TIBAB;

"Jag började arbeta 1993 när jag var 18 år som smed i min far och farbrors firma. Året efter när min farbror blivit sjuk fick jag gå in och bli delägare, 19 år gammal. 2003 vi fick ett erbjudande om att sälja firman till en större mekanisk firma i Malmö, och där jobbade jag som arbetsledare mellan 2003-2012. Jag blev erbjuden jobb som ansvarig för TIBAB i Trelleborg 2012 och fick möjlighet att över verksamheten våren 2014. Företaget har gått från 19 miljoner i omsättning till ca 30 miljoner och från 18 anställda till 25 anställda i dagsläget."

Hjälpte informationen på den här sidan dig?