Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Hylla din toalett och spola rätt!

Publicerad:

Den 19 november är FN:s världstoalettdag, som belyser sanitetsfrågor runt om i världen. Miljarder människor saknar fortfarande säker tillgång till toalett och hantering av avloppsvatten. Många av oss som har tillgång till både toalett och avloppsrening, behöver bli bättre på att använda systemet rätt och sluta spola saker som inte hör hemma i toaletten.

Hjälp oss att ta hand om vårt vatten - tänk på vad du spolar ner!
Foto: Svenskt Vatten Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Hjälp oss att ta hand om vårt vatten - tänk på vad du spolar ner!

När toalettpappret är slut händer det att vi ”fultorkar” med annat än toalettpapper. Sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med visar en undersökning som YouGov genomfört på uppdrag av Svenskt Vatten under 2017. Den vanligaste fultorkningen är att använda hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten.

I toaletten får det endast spolas ned toalettpapper och sådant som kommer inifrån kroppen, det vill säga kiss, bajs och andra kroppsvätskor. Hushållspapper och våtservetter löses inte upp lika lätt och ska därför slängas i papperskorgen, liksom andra hygienartiklar som tops, bomullstussar och tamponger.

Under förra året rensades cirka 90 ton fast material bort från Trelleborgs och Smygehamns reningsverk. Det innebär att våra avloppsabonnenter under förra året i snitt spolat ned 2,2 kg avfall per person som inte hör hemma i avloppet.

Förutom en stor mängd avfall som måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken, skapar fulspolningar stopp i ledningar och pumpar, som kan leda till översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten.

Ha alltid en papperskorg på toaletten, så är det lätt att göra rätt!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?