Två tävlar om Tillgänglighetspriset

Publicerad:

Två personer har nominerats till årets Tillgänglighetspris. Det är Hanna Varmaz som driver en blogg om mobbing, och Johan Klang, tandläkare på Gamla Torg.

Hanna Varmaz är en av de nominerade till Tillgänglighetspriset 2018.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: © Copyright Hanna Varmaz är en av de nominerade till Tillgänglighetspriset 2018.

Så här berättar Johan Klang om varför han blivit nominerad;
Praktiken har funnits på Gamla Torg sedan 60-talet. Sedan jag tog över för 5 år sedan har vi byggt om i olika etapper.

Nyligen, från april till augusti, genomförde vi den största renoveringen hittills. Vi har tagit över ytterligare en lokal och har nu hela våningsplanet på 180 kvm, med 3 behandlingsrum varav ett till är planerat.

Vi har installerat hiss och har nu ett stort fint väntrum, reception, vilket vi inte hade innan, och handikappanpassad toalett.

Ytterligare en tandläkare anställdes för 1,5 år sedan för att öka tillgängligheten och öppettiderna.

Hanna Varmaz är en av två nominerade till årets tillgänglighetspris för sitt arbete med sin blogg. Så här berättar hennes mamma Naida om sin dotter;

Hanna har varit utsatt för i stort sett alla former av mobbning, vilket har lett till psykisk ohälsa bland annat ångest och panikattacker. Genom sin egen erfarenhet och händelser hon har fått uppleva så har hon hjälpt andra barn och ungdomar att ta sig igenom mobbning. Barn som inte vågade försvara sig blev uppmuntrade till att höja rösten. Hanna har genom sina inlägg på bloggen förklarat att det inte är skamligt och att barn inte ska skuldbelägga sig själva. Många barn med självmordstankar har skrivit brev till henne där Hanna brukade sitta många nätter och göra dem sällskap och avfärda de från dessa hemska tankar. Hon fick möjlighet att intervjua Friends Stiftelse och hon la upp frågor och svar på sin blogg och det blev en väckarklocka både för barn och även för vissa föräldrar. Så Hanna har väglett dessa barn i en riktning full av mod och envishet, en väg där dessa barn kunde skriva av sig, avreagera sig, och känna sig trygga.

Så till slut har det lett till att dessa barn började komma fram till henne ute och berätta om vad de har gått igenom och Hanna har alltid prioriterat dessa barn och gett dem tid. Dessa ungdomar är starka individer som vågar säga ifrån och vågar snacka om mobbare också, något de aldrig fick innan. Hanna har vågat snacka både för sig själv och andra utsatta även under tiden hon blev mobbad som värst. Så när barn insåg att hon står ensam och är utsatt från en hel grupp passiva mobbare och mobbaren själv så fick dessa barn stor självförtroende och vågade börja försvara sig.

Hon är en sann förebild som inte viker sig för någon. Och hon växer upp till en stark tjej och ung kvinna som vågar ta plats och även gör plats för andra. Det är min Hanna...

Hjälpte informationen på den här sidan dig?