Bostadsinbrott

Publicerad:

Varje år sker tusentals bostadsinbrott i Sverige och enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 78 inbrott i lägenhet och villa under 2017 i Trelleborgs kommun. Under de tre första kvartalen i år är siffran 46 men statistiken talar för att bostadsinbrotten ökar under vinterhalvåret.

Här får du några råd om hur du kan minska risken för inbrott.

Ta för vana att alltid låsa ytterdörren även om du är hemma. Tjuvar kontrollerar ofta om dörrar är låsta och handväskor, plånböcker och nycklar som finns nära ytterdörren är ett lätt byte för tjuven.

Var försiktig med att släppa in någon okänd person i bostaden. Många äldre personer får besök av falska myndighetsrepresentanter eller andra personer som hittar på anledningar att få komma in i bostaden med det enda syftet att stjäla. Var gärna kritisk. Begär legitimation och försök att kontrollera den. Alla tjänstelegitimationer är försedda med telefonnummer för kontroll.

Brott i bostadsmiljön förebyggs bäst med hjälp av en väl fungerande grannsamverkan.

Skydda dig när du reser bort

  • Meddela grannar att du kommer vara bortrest
  • Be någon ta hand om din post så inte brevlådan blir överfull
  • Ha timer på lampor som tänds och släcks vid olika tidpunkter
  • Ha timer på radion så den går igång med oregelbundna mellanrum
  • Undvik att tala in på telefonsvararen att du är bortrest
  • Undvik att skriva på sociala medier eller i din blogg att du är bortrest

Se också till att du har godkända lås på ytterdörr, fönster och balkong- och altandörr. För fler goda råd se SSF Stöldskyddsföreningens klipp om bostadsinbrott:

https://www.youtube.com/watch?v=J4r9DHlcxYo

Hjälpte informationen på den här sidan dig?