Vem får första guldpalmen?

Publicerad:

Guldpalmen heter det nyinstiftade pris som för första gången kommer att delas ut på Trelleborgsgalan den 16 november. Bakom priset står Visit Trelleborg, som ansvarar för utveckling av besöksnäringen i kommunen. Tre företag har nominerats till det nya priset – Bo-Göran Andersson som driver bland annat Palmtåget och palmbussen, Hallongården i Bodarp och Best Western Hotel Magasinet.

Palmtåget
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Palmtåget

BG Andersson har två anställda och engagerar en rad ideellt arbetande personer i sina olika verksamheter. Förutom Palmbussen och Palmtåget driver han Smygeexpressen och ligger också bakom isbanan på Stortorget, beachvolleyboll och handboll på samma torg, Smygefestivalen, Sveriges sydligaste allsång, bakluckelopps och julmarknader såväl i Trelleborg som Smygehamn. För 2018 planerar BG Andersson Oktoberfest på Stortorget och spelmansstämma i Smyge. Omsättningen ligger mellan 600 och 700 000 kronor.

Hallongården i Bodarp sysselsätter totalt elva helårstjänster fördelade på ett femtiotal personer. Omsättningen förra året var nio miljoner, och har ökat med en miljon per år de senaste åren. Verksamheten står på tre ben – caféer, färska bär och förädling. Företaget odlar hallon, sparris, blåbär, krusbär, björnbär och vinbär. Totalt odlas 40 ton hallon per år. Självplockning är populärt, gården kan ha mellan 5oo och 700 självplockare under två timmar på eftermiddagen.

Best Western Hotel Magasinet med restaurang Bistrå har idag tretton anställda, förra året var siffran sju och 2015 sysselsatte företaget tre personer. Idag finns 36 rum i hotellet, med en beräknad beläggningsgrad på 59 procent i år. Bistrå Ångkvarnen öppnades i maj i år, då var också den stora förändringen av hotell och reception klar. Framöver planerar man för ytterligare 22 hotellrum och bättre konferensmöjligheter. En uteservering finns också med i planerna för framtiden.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?