Sjöstaden-förslag visas upp i utställning

Publicerad:

Nu visas de 28 bidragen med idéer för hur Sveriges sydligaste stadsdelar kan utvecklas för allmänheten. Bidragen i arkitekttävlingen Europan börjar bedömas av en jury den 14 september och ställs sedan ut på Valengallerian i Trelleborg.

I västra delen av hamnen ska nya stadsdelar växa fram.
Foto: Jansen Herr Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika I västra delen av hamnen ska nya stadsdelar växa fram.

- Det är jätteroligt att det kommit in så många förslag, säger Charlotte Hägg Reader, delprojektledare för Sjöstaden.

Utställningen innehåller samtliga bidrag som lämnats in för Trelleborgs del och visas i Valengallerian helgen den 16-17 september. Lokalen, som ligger på andra våningen, är öppen klockan 10-16 på lördagen och klockan 12-16 på söndagen.

Klockan 11-13 på lördagen finns representanter från stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025 på plats för att svara på frågor och höra vad allmänheten tycker om bidragen. Besökarna kan också rösta på sitt favoritbidrag.

För den som missar utställningen finns även chans under hösten att se arkitektförslagen då de på olika sätt kommer att visas upp i Kuststad 2025:s utställningslokal på Algatan 5. Mer information kommer närmare.

Om Europan

Sjöstaden i Trelleborg är ett av 44 områden som arkitekterna kunde välja att arbeta med när tävlingen utlystes i februari i år. Tävlingsdeltagarna har fått ta ställning till klimatanpassning, produktiva städer och etapputbyggnad samt koppling till staden och karaktärsskapande delområden i sitt arbete.

Juryn, bestående av arkitekter från olika delar av Europa, har första mötet den 14 september på plats i Trelleborg. Jurymöte nummer två sker i oktober och den 1 december offentliggörs vinnarna för alla områden.

Trelleborgs kommun hoppas att de vinnande förslagen har sådana kvalitéer att tävlingen kan leda till fortsatt samarbete med några av arkitekterna. Planeringen kommer då att hämta influenser från flera av förslagen. Tanken är att arbeta fram en övergripande strukturplan för Sjöstaden under 2018 och att arbetet med att ta fram ett planprogram kan starta 2019.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?