Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Internationell jury på besök i Trelleborg

Publicerad:

Arkitektförslagen för hur Sjöstaden ska utvecklas har nu börjat bedömas. Den internationella juryn, bestående av sju personer som alla jobbar med arkitektur eller stadsplanering, besöker under torsdagen Trelleborg.

Jurymedlemmarna inledde dagen med rundtur på tävlingsområdet och en presentation av Trelleborg.

På förmiddagen hann gruppen också med ett blåsigt besök på Utkiken, den 17 meter högs kullen vid västra pirarmen från vilken man har utsikt över hamnen, befintliga staden och de ytor som i framtiden ska byggas om till nya stadsdelar.

- Är det här normalt väder, undrade en av jurymedlemmarna medan utsikten beundrades och fick till svar att det nästan alltid blåser i Trelleborg, men långt ifrån alltid stormvindar.

Just klimatet är en av sakerna som de tävlande arkitekterna fått ta i beaktande i sitt arbete. Hur ska stadsdelarna planeras med tanke på väder, vatten och vind? Produktivitet i staden och en etappvis utbyggnad av området är också frågor som förslagen kommer att bedömas utifrån.

Se förslagen

Juryn var på plats i Trelleborg hela torsdagen för att göra en första bedömning av de 28 förslag som lämnats in för Trelleborgs del.

Andra jurymötet äger rum under oktober och vinnarna för respektive område offentliggörs sedan den 1 december.

Stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025 visar efter jurymötet upp alla arkitektförslag i en utställning på andra våningen i Valengallerian. Utställningen har vernissage för speciellt inbjudna gäster fredagen den 15 september klockan 14-17 och är sedan öppen lördagen den 16 och söndagen den 17 september. Utställningen har under helgen samma öppettider som övriga butiker i gallerian, men klockan 11-13 på lördagen finns chans att diskutera förslagen med representanter för Kuststad 2025.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?