Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Kjell Hallonstén - en riktig snidare 18.11 – 7.1 2018

Publicerad:

Kjell Hallonstén snidade finurliga gubbar i mängd! På Trelleborgs Museum kan man i denna utställning se över 600 verk. Här finns illmariga slättbönder, knipsluga handlare, majestätiska präster och jovialiska poliser. En och annan gumma med schalett och välfylld amerikaväska har också trängt sig in.

Träfigurer snidade av Kjell Hallonstén.
Foto: Ylwa Moritz Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Träfigurer snidade av Kjell Hallonstén.

Kjell Hallonstén (1883 – 1963) var en särling. Bohem och levnadskonstnär, känd av alla i Trelleborg med omnejd. Likt flera av släktingarna hade han konstnärliga anlag. Med en utbildning till bildhuggare började han skära ornament till möbler. Sedan var steget inte långt till snidade gubbar och gummor med finurliga uttryck och skarpskurna drag.

I denna utställning visar vi över 600 verk, en del tillhör museet men det stora flertalet kommer från samlare och släktingar. Detta ”gubbvälde” är en fröjd för ögat – här finns illmariga slättbönder, knipsluga handlare, majestätiska präster och jovialiska poliser. En och annan gumma med schalett och välfylld amerikaväska har också trängt sig in.

Vernissage lördag 18 november klockan 12.30. Utställningen invigs av Kai Rosenquist och Anders Hallonsten, båda släktingar till Kjell Hallonstén

Hjälpte informationen på den här sidan dig?