Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Lera Mönster och minnen 24.5 – 10.9

Publicerad:

Anne-Beth Borselius på Trelleborgs Museum. ”Så länge jag kan minnas har jag fascinerats av mönster, former och dekorer. I mitt arbete med leran vill jag gestalta något som är både skört och mycket starkt.”

Skål av Anne-Beth Borselius.
Foto: Sophia Callmer Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Skål av Anne-Beth Borselius.

"Mina former är handbyggda, kavlade och ringlade. Jag arbetar i en rödlera, som jag målar och dekorerar i skikt på skikt innan glasering och bränning. Det finns något känsligt, jordnära i lergodset som alltid tilltalat mig. Ibland vill jag stanna, hejda tiden när leran ännu är fuktig, engoberna glänsande. Jag vill att något av processen ska finnas kvar i föremålen, som märken, tecken, en organisk känsla. För mig är de här kärlen en slags artefakter, skulpturala, men ändå alltid en skål, något som öppnar sig.
Min inspiration kommer nog främst från själva arbetet, där det ena leder in i det andra, stunderna av koncentration och närvaro. Naturen är viktig, årstiderna, min trädgård, textila mönster från 50-talet, modemagasin, filmer, museibesök, allt kan bli en ingång till något nytt, en form, en dekor."

Anne-Beth Borselius

Hjälpte informationen på den här sidan dig?