Kuststad i 3d och ord

Publicerad:

På Söderslättsgymnasiets mediatek sprudlar det av framtidstro och idéer när det gäller Trelleborg som Kuststad 2025. Uppbyggda miljöer av framtida kuststaden och miljödikter om framtiden har samlats under en kortare period innan utställningen går vidare till Kuststad 2025:s lokal.

Kuststadsbidrag från Vannhögsskolan
Foto: Dan Paxer Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Kuststadsbidrag från Vannhögsskolan

Det är barn och elever från förskolor och skolor som visar upp sina modeller och elever från Söderslättsgymnasiet presenterar framtidsdikter.

På skolor och förskolor i hela kommun har det tänkts och funderats kring en framtida kuststad och förslagen är många och goda. Miljö och hållbarhet är genomgående i alla förslag som presenteras. Det är solceller och annan förnybar energi som vindkraftverk i form av träd där varje löv är en liten propeller. Estetik och miljö är viktiga frågor för eleverna. Modellerna av den framtida kuststaden är en del av en tävling, som anordnas av Kuststad 2025 tillsammans med Samverkan Skola Arbetsliv, där alla skolor i kommunen är inbjuden. Av Vannhögsskolans 30-tal projekt fanns 4 till beskådan på mediateket.

- Vi hade en omröstning på skolan och våra fyra vann, säger eleverna inte utan en viss stolthet.

På Söderslättsgymnasiet har man satt ner i ord sina tankar om framtidens kuststad. Det är dikter om tro och hopp och om önskningar som man vill se. Även här märks estetik och miljö som tema och inte minst andrummet och lugnet som man kanske saknar idag. Här följer en av dikterna från Charlotte.

Sjöstaden

Jag stod på den steniga stranden i Trelleborg
Kunde känna sandkornen genom tårna.
Havsvattnet forsade upp mot nya strandkanten.
Jag såg ut över horisonten.
Jag såg solen lysa över den nya stadsdelen.

Utställningen är en del av bildningsförvaltningens bidrag till Skåne Innovation Week där även arbetsmarknadsförvaltningen bidrar med aktiviteter för att tillsammans visa på den kraft och framtidstro som finns i hela Trelleborg.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?