Tänk på säkerheten när du fixar hemma

Publicerad:

Under sommaren och semestern är det många som passar på att renovera och fixa i hemmet. Visst är det skönt att få saker gjort när man är avslappnad och mindre stressad, men glöm inte bort att det finns många risker kring hemmafixandet som kan förstöra semestern totalt. Här kommer några enkla tips och råd kring vad du bör tänka på när du fixar där hemma.

Trädgård
Foto: dinsakerhet.se Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Trädgård

Slarva inte med säkerheten, utan förbered dig ordentligt och läs instruktionerna noga för de verktyg som du ska använda. I vissa fall ska även skyddsutrustning användas för att undvika skador från materialet. Tänk även på att klä dig rätt och ha bra skor på fötterna.

Sköt om dina verktyg och kassera de skadade. Modifiera aldrig med verktyg, t ex genom att koppla bort dödmansgreppet, och lämna dem inte ute när det regnar.

Fallolyckor är inte ovanliga under semestertider, tänk därför på att vara försiktig när du arbetar på höga höjder. Använd gärna fallskyddssele.

Stegar som vi behöver för att klättra på, ska ställas med en 75 graders lutning och den ska vara certifierad. Finns det slitna glidskydd, så byt dessa.

Byt aldrig sågklinga utan att fört ha dragit ur sladden, och lossa alltid tändstiftet när du servar en bensinsåg.

Har du inte följt säkerhetsföreskrifterna och blir skadad, kan det innebära att du inte har rätt till eventuell ersättning från ditt försäkringsbolag.

Trygg och säker sommar i Trelleborg

Under sommaren kommer ett nytt säkerhetstips publiceras varje vecka. I foldern nedan har vi samlat flera bra tips och råd för en säker sommar. Ta del av dem så hoppas vi att du får en riktigt bra sommar!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?