Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

På väg!

Publicerad:

På onsdagen hade Vannhögsskolans elever en heldag om pengar, entreprenörskap och jobb genom projektet På väg!. Projektet som drivs av Transfer siktar mot att inspirera till studier, egna initiativ och entreprenörskap.

Eleverna samtalar om framtid och jobb.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Eleverna samtalar om framtid och jobb.

Under fyra pass fick eleverna i insikt i olika yrkesgrupper och tankar om första arbetsintervjun, Passen leddes av representanter för Swedbank, Vale Miftadi och Jenni Palm, UF, Sofia Livman, Drömmarnas hus, Luz Rivas och Anders Angel, samt som representant för Ingenjörer, Sabine Alexandersson.

I drömmarnas hus pass pratade man om att söka jobb. Vad krävs för att få ett jobb och vad har man skaffat sig för erfarenheter som man kan använda och framhäva? Kan ett fritidsintresse ge några fördelar? Tillsammans kunde man konstatera att så var det nog ändå, även om de flesta tycktes lite osäkra på det i början. En lagidrott kan ge erfarenheter i att samarbeta, att simma kan ge erfarenheter som att träna och kunna lägga i en andra växel om det behövs. Snart nog identifierades ord som ansvar, respekt, uthållighet, träning och liknande. Allt saker som är bra att kunna framhäva och visa vid en intervju. Efter rollspel där eleverna provade på att söka jobb följde en sammanfattning av viktiga lärdomar. Artig, komma i tid, respekt, fokuserad.

I ett annat rum står Sabine och pratar om titeln Ingenjör som innebär, enligt Sabine, en möjlighet att göra vad man vill. För Sabines del att köra U-båt i skärgården eller 10 miljoners prototypbilar.

Nöjda elever gick mellan passen under dagen och fick lära sig både det och det andra och inte minst fått en del nya insikter om framtida yrkeskarriärer och viktiga lärdomar med sig.

På väg! Projektleds av Transfer, finansieras av Sparbanksstiftelsen Skåne och Gripen samt sker i samarbete med Drömmarnas hus, Ung Företagsamhet, Swedbank och Transfer Syd.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?