Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

En bild är väl bara en bild?

Publicerad:

På Vannhögsskolans särskola 5-9 sprang vi på Ulf Söderstrand och Arne Larsson som har jobbat med foto och bild i den digitala världen med eleverna. Med sina erfarenheter inom skola och kultur hjälper dom eleverna att förstå och använda bilder som ett media.

Fotokunskap på Vannhög
Foto: Dan Paxer Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Fotokunskap på Vannhög

Bilden som media blir mer och mer påtaglig i dagens samhälle inte minst på sociala medier. Men det är inte bara bra bilder på sociala medier används inte minst i mobbingen. Snapchat är ett sådant socialt media där bilder med kränkande texter eller ljud läggs upp. När man sett inlägget försvinner dom och kvar blir bara såren hos den utsatta.

- Vi pratar om social mobbing också och som Snapchat, där bevisen försvinner, visar vi dom hur dom kan skärmdumpa bilder med sina telefoner för att kunna använda som bevis, säger Ulf Söderstrand.

Men det är så mycket mer som eleverna får möjlighet att testa på. Att fotografera med studioblixt, att testa hur objekt blir mer eller mindre tydliga beroende på frilagda bakgrunder och skärpedjup och mycket mer.

En stor del av projektet syftar också till att kunna använda sina bilder i olika Office-program som word och Powerpoint för att använda i sin utbildning.

- Idag har många en smartphone som man kan använda och om den används rätt blir bilderna bra. En bild säger mer än 1000 ord och att kunna förstå och tolka bilder blir bara viktigare och viktigare för eleverna.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?