Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Böste - Bästa läget Hans-Lave Angviken 28.1-26.3

Publicerad:

Det doftade tjära i min barndom på Böste. Här har hela min släkt sina rötter och här tillbringade jag min barndoms somrar. Jag vill skildra mitt Böste, med mina nytagna fotografier och med bilder från föräldrars, släktingars gamla fotoalbum. Vernissage på Trelleborgs Museum den 28 januari klockan 12.30.

Böstes fick sin första "storbåt" 1924. Den ägdes av bröderna Nils och Emil Johansson. Gårdsentrén till huset där konstnären Anders "Artist" Olsson bodde under många år, på Löjtnant Flinths väg.
Foto: Ester Malmgren-Lundh och Hans-Lave Angviken Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Böstes fick sin första "storbåt" 1924. Den ägdes av bröderna Nils och Emil Johansson. Gårdsentrén till huset där konstnären Anders "Artist" Olsson bodde under många år, på Löjtnant Flinths väg.

Böste läge - här lekte vi på Järabacken medan Emil, Nils, Tage, Krichan och Oskar hängde garn på tork i sina brislar. Landade fisk från sjön - sill, torsk, ål och spätta. Det doftade tjära i min barndom på Böste. Nu finns det bevarat i minnet.
Jag har länge funderat på vad som mest kan sägas forma våra rötter. Senare i livet har frågan fått ett tydligare svar. Det har med starka minnesbilder att göra. Vem var jag med, vad talade vi om och på vilket sätt? Vad gjorde vi? Dofterna som bär med sig minnen kan fullständigt överrumpla en, som när vi spelade badminton vid fiskehoddorna på Böste och jag trampade i tjäran som droppat på marken. Eller när jag svänger in vid gaveln hos min kusin och de blommande dahliorna ger mig en doftchock från förr. Morfar som utan att säga något, tecknar med hela kroppen och tittar i en viss riktning. Då visste jag att han ville ha en pris lössnus från underskåpet i köket.

Denna utställning har sin grund i min uppväxt och det faktum att båda mina föräldrar, Gulli och Henry och hela min släkt har sina rötter på Böste. Mina föräldrar växte upp här i stora familjer med många syskon. Jag var själv på Böste hos mina släktingar varje skollov fram till tonåren. Mina mor- och farföräldrar hade på olika sätt anknytning till det yrkesmässiga fiske som bedrevs på läget från tidigt 1900-tal och framåt. Morfar Emil Johansson ingick i ett av fiskelagen tillsammans med sin bror Nils Johansson. Farfar Hans Andersson var under långa tider fiskprångare (d.v.s. fiskhandlare) men också i många år kyrkvaktmästare och ringare i Lilla Isie kyrka. Mormor Ida Johansson och farmor Olga Andersson hade fullt upp med dagliga sysslor i hemmet och den stora barnaskaran. De var emellanåt också vad som på Böste kallades sillakvinnor när de plockade fisk ur garnen på stranden.
Bilderna som visas i utställningen är ett blandat bildmaterial från mina föräldrars, släktingars samt andra bekantas album, dessutom nytagna fotografier som jag själv tagit. Jag har inspirerats av den ständigt sommarboende Olof G Tandberg och hans bok om Böste att i form av bildtexter berätta några nästan sanna historier.
De nya fotografierna är tagna under några sommarveckor år 2015 och 2016. Vid dessa tillfällen har jag haft förmånen att hyra ett hus, centralt beläget på Böste, som under en längre period på 1930-40 talet beboddes av konstnären Anders Artist Olsson - även han en inspirationskälla. Han använde många av miljöerna och människorna på läget som motiv i sina målningar.

Hans-Lave Angviken 2017

Hjälpte informationen på den här sidan dig?