Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Arkitekttävling med Sjöstaden har startat

Publicerad:

Nu har den 14:e omgången av arkitekttävlingen Europan inletts. Den framtida stadsdelen Sjöstaden som är tänkt att växa fram i västra delarna av Trelleborgs hamn är ett av 45 områden som de unga arkitekterna kan välja mellan.

Området som ingår i Europan präglas av hårdgjorda utfyllnadsytor.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Området som ingår i Europan präglas av hårdgjorda utfyllnadsytor.

Tävlingen, som riktar sig till arkitekter under 40 år i hela Europa, kommer att pågå under hela året. Under februari-juni får de tävlande arkitekterna rita förslag på hur det område de valt kan utvecklas och bebyggas. Därefter väntar juryarbete som i december 2017 leder fram till att vinnare och en två utses för varje område. Dessutom kan det delas ut specialomnämnande till ytterligare bidrag.

Sjöstaden är en del av det omfattande stadsomvandlingsprojektet Kuststad 2025. Genom deltagandet i Europan hoppas Charlotte Hägg Reader som är delprojektledare för Sjöstaden att kommunen får in många intressanta förslag.

- Jag hoppas att arkitekterna kommer att tycka att Sjöstaden är ett spännande projekt. Tävlingsområdet är stort, 58 hektar, och här finns utrymme att skapa unik framtidsarkitektur. Kommunen avser att bygga upp ett samarbete med vinnande team i den form som passar tävlingsbidraget, säger hon.

Arkitektförslagen för Sjöstaden kommer att visas upp för allmänheten i höst, efter att juryn bedömt dem.

Totalt finns 13 länder representerade i den här omgången av Europan.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?