Skolstart i Skegrie – som vanligt men ändå inte

Publicerad:

Skolstarten i Trelleborg såg ut som vanligt på många ställen i kommunen. Nervösa barn i förskoleklasserna på sin första skoldag, nya skolor för vissa och nya klasser för andra. För barnen i sjätte klass på Skegrie är det speciellt. Dom är första årskurs sex på Skegrie skola på 11 år.

Emilia, Michelle, Oscar och Ville på första skoldagen som sjätteklassare.
Foto: Dan Paxer Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Emilia, Michelle, Oscar och Ville på första skoldagen som sjätteklassare.

I kommunen pågår det ett febrilt byggande på skolorna. Vannhögsskolan och Lillevångsskolan byggs om, men dom är inte ensamma. På Skegrie skola byggs det nu en större matsal och förbereds för större idrottshall och massor av annat. I byggstöket har också årets sexor som normalt flyttar över till Vannhögsskolan fått fortsätta i Skegrie. För första gången på 11 år.

Det är blandade känslor som möter en i klassrummet denna första dag.

- Får vi ha mobiltelefoner på rasten? När är multiplanen klar? Får vi ha rast inomhus?

Frågorna haglar och grundar sig klart i dom förväntningar man har burit med sig om vad flytten till Vannhögsskolan skulle innebära. Många av eleverna har äldre syskon som redan flyttat in till skolan i stan och man har hört om allt man får göra där.

- Vannhögsskolan är en skola och Skegrie skola är en skola, men vi får komma överens om reglerna tillsammans, säger Fredrika Bauer, mentor i sexan. Vissa regler blir annorlunda eftersom vi har dom andra på skolan att ta hänsyn till.

Mycket nytt men också gamla välkända saker presenteras för eleverna som har sina åsikter om att vara kvar på Skegrie skola.

- Det är närmare till skolan än om vi skulle gå på Vannhög, säger Emilia och Michelle fyller i, men lite tråkigt för vi har gått här rätt länge.

Språk är nytt för eleverna och dom flesta har valt spanska men Oscar har valt tyska.

- Det skall bli kul, men jag kommer nog aldrig att använda det.

Tillsammans med sina klasskompisar i 6:1 och 6:2 börjar nu sista året på Skegrie skola för Emilia, Oscar, Michelle och Ville innan flytten går till nya Vannhögsskolan nästa höst.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?