Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

New Pattern 8.9-19.11

Publicerad:

Under hela våren har ett 40-tal ungdomar träffats och skapat både relationer och konstverk i Trelleborgs Museums bildverkstad. Temat har varit mönster. Tillsammans har vi byggt ett hus av glas. Eleverna fick möjlighet att testa material och tekniker. – Nu är det din tur! I utställningen kan du hämta inspiration och prova att göra egna mönster!

Glashus i utställningen New Pattern.
Foto: Annika Börjesson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Glashus i utställningen New Pattern.

Med inspiration från naturen, staden, föremål, minnen, upplevelser
eller fantasier har elevernas mönster blivit högst personliga och
unika. Från en kanske lite osäker början har alla hittat sätt att
uttrycka sig, blivit konstnärer. De har lärt sig hitta motiv, teknik
och material. De har testat färgblandningar och färgkombinationer.
De har övat komposition. Till sist hade de var sitt mönster! Av allas
mönster byggde vi sedan ett hus av glas. Ett hus som blev en symbol
för vår önskan om ett hem där alla kan få plats att växa och utvecklas
– och som vi hoppas ska få bli ett offentligt konstverk i Trelleborg.

Hela denna resa berättar vi om i utställningen. Eleverna fick inspiration och erfarenheter, och hade möjlighet att testa flera olika tekniker. Samma sak vill vi ge dig som besökare – det är bara att sätta igång, utställningen och verksta´n är din!

VERNISSAGE FREDAG 8.9 klockan 18. Kommunalrådet Torbjörn
Karlsson inviger utställningen.

Eleverna arbetar i trelleborgs museums bildverkstad.

Bakgrund:

Tankarna bakom det som sen blev projektet NEW PATTERN växte fram redan vintern 2015 när det kom väldigt många ensamkommande barn och unga till Trelleborg. Många fastnade i Trelleborg, då en process som skulle ta högst någon vecka istället tog flera månader.

Eftersom Trelleborgs Museum har lång erfarenhet av att arbeta med pedagogiska metoder som involverar praktiskt arbete , ville man använda sig av dem. Målet var att få ungdomarna att uttrycka sig med färg och form, när orden kanske inte alltid räckte till.

Kontakt togs med Rädda Barnen som redan var igång med olika typer av insatser för de ensamkommande i Trelleborg. Detta blev starten för ett givande samarbete. Deras erfarenheter när det gäller barn och unga i extraordinära omständigheter har varit väldigt värdefulla för detta projekt.

Som ett av två museer fick Trelleborgs museums projektidé, NEW PATTERN Kultur Skånes bidrag för att underlätta integration 2016. Museet ville vara en mötesplats för både elever som går Språkintroduktionsprogrammet och elever som går i Estetprogrammen på gymnasiet – vars elever har bild och form på sitt ordinarie schema. På museet skulle de få möjlighet att träffa professionella konstnärer, museipedagoger och utställningsproducenter. Till mentor för projektet anlitades konstnären Åsa Maria Bengtsson.

Tryck av eleverna i projektet New pattern

Mönster gjort av eleverna i projektet New pattern

Hjälpte informationen på den här sidan dig?