Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Byggelever stödjer nya projekt i Zambia

Publicerad:

På fredag får fyra nya elever från bygg- och anläggningsprogrammet möjligheten att åka till Zambia för att rädda en byskola. Resan genomförs som en del av ett treårigt biståndsprojekt och det är nu andra året i rad som några av Söderslättsgymnasiets elever och lärare hjälper till.

Tobias, Ola, Lars, Helen, Kenneth, Kevin och Måns åker tillsammans till Zambia för att stödja nya projekt
Foto: Johanna Wahlberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Tobias, Ola, Lars, Helen, Kenneth, Kevin och Måns åker tillsammans till Zambia för att stödja nya projekt

Redan i fjol reste fyra elever och två lärare från bygg- och anläggningsprogrammet på Söderslättsgymnasiet till Zambia för att renovera en skola och lära ut sitt yrke. Nu åker andra elever iväg för att rädda en byskola som förfallit, samt färdigställa arbetet som påbörjades 2015.

Det är Kevin Larsson och Måns Persson som går inriktning måleri samt Ola Isaksson och Tobias Holmberg som går inriktning husbyggnad som reser tillsammans med fyra lärare.

Öka förståelsen

- Syftet med volontärarbetet är att öka förståelsen för lokalbefolkningens situation och låta eleverna agera som ambassadörer genom att sprida kunskap bland sina kamrater och andra unga i deras närmiljö, säger Lars Svensson, en av de fyra medföljande lärarna.

Resan 2015 var lyckad och gjorde stort intryck på såväl elever och lärare som lokalbefolkningen. Inför det kommande besöket har lokalbefolkningen engagerat sig i förberedelserna, de har bland annat krossa stenar och gjutit golv. Eleverna ska under årets resa putsa väggar, måla och laga bänkar för att rusta upp en nedläggningshotad byskola. Deras insatser är efterlängtade. Att gå i skolan kostar, men byskolorna är gratis. Genom att hjälpa till med upprustningen av byskolan får alla barnen möjlighet att gå i skolan.

Förra året påbörjades arbetet med en annan byskola. Eleverna ska nu även färdigställa denna genom att isolera byggnaden och måla invändigt och utvändigt.

Samtliga elever ser fram emot resan och tycker att det ska bli kul att få hjälpa till.

- Det ska bli intressant att uppleva kontrasterna. I Sverige är många ungdomar skoltrötta och tar mycket för givet. I Zambia kämpar dem för att ens få gå i skolan, säger Kevin Larsson.

Resa och uppehälle finansieras genom stöd från Palmefonden och övriga sponsorer; Trelleborgs hantverksförening, Alsingevallen Ab, Woody Trelleborg, Trelleborgs Byggmästareförening, Sawi bygg, Asks färg, R@redovisning, Kockska stiftelsen och Lions. Även Söderslättsgymnasiet finansierar en del av resan.

Utöver detta har lärare på Söderslättsgymnasiet arrangerat en insamling som ska gå till inköp av bland annat skiftnycklar, skruvmejslar och stege.

Fakta om biståndsprojektet

Biståndsprojektet Zasp, förkortning för Zambian Association for Sustainable Projects, startade 1989 av Agneta Håkangård från Karlstad. Sex zambiska bönder fick då lån för att utveckla sitt jordbruk och genom det förbättra sina levnadsvillkor. Idén med mikrolån till de allra fattigaste kom från Grameen Bank i Bangladesh. Det lilla jordbruksprojektet har utvidgats och många sidoprojekt har vuxit fram. Zasp har idag ett upptagningsområde på 270 000 människor och flera tusen av dem är direkt involverade i projektaktiviteterna.

Samtliga önskas en trevlig resa!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?