Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Världstoalettdagen 19 november

Publicerad:

Den 19 november är det FN:s världstoalettdag, där globala sanitetsfrågor uppmärksammas världen runt. I Sverige finns både toaletter och rent vatten. Vi måste istället fokusera på att få bättre toalettvett och sluta fulspola. Sveriges vanligaste fulspolning är snus.

Illustration över Sveriges vanligaste fulspolning.
Foto: Svenskt Vatten Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Illustration över Sveriges vanligaste fulspolning.

I Trelleborgs kommun spolas nästan 18 000 snusprillor ned i toaletten varje dag. Detta motsvarar omkring 750 dosor snus som hamnar i våra reningsverk varje dag.

Okunskap och beteendeförändring

Över en miljon svenskar snusar, men en majoritet av dem (53%) känner inte till att snus som spolas ned i toaletten är skadligt för miljön. En femtedel av de som inte slänger snus i papperskorgen anger att det är för att snus förmultnar och därför kan slängas varsomhelst, vilket är felaktigt. Snus ska alltid slängas bland förbränningsbara sopor, då snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen. Om vi spolar ner snus i avloppet ökar även risken för att kadmiumhalten ökar i naturen.

Sluta fulspola - bästa tipset!

Ha en papperskorg på toaletten där snus och annat skräp kan slängas. Snus hör heller inte hemma bland matavfall utan ska slängas bland förbränningsbara sopor. I papperskorgen kan man även slänga annat som annars lätt hamnar i toaletten och som ställer till stora problem på reningsverken, t ex tops, mensskydd och tvättlappar.

Svenskt Vatten informerar: spola rätt är lätt!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?