Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Föreningslivet under lupp - mycket är gjort, mer att göra

Publicerad:

Att Trelleborg har ett rikt och värdefullt föreningsliv slogs fast gång på gång vid den paneldebatt som arrangerades på Biblioteket på onsdagskvällen. Företrädare från en rad olika föreningar vittnade om de glädjeämnen och vedermödor som ett ideellt arbete innebär.

Panelen när föreningslivet debatterades.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Panelen när föreningslivet debatterades.

En rad konkreta förslag på hur verksamheten kan utvecklas ytterligare bjöds det också på, och såväl politiker som chefstjänstemän lyssnade.

Diskussionen hölls i samband med vernissagen på den utställning av 50 bilder av föreningslivet i Trelleborg som fotografen Tom Wall publicerat i Trelleborgs Allehanda under 2015 och 2016. Utställningen visar på den bredd som föreningslivet i Trelleborg uppvisar - totalt finns 248 föreningar i kommunen.

I panelen återfanns kommundirektör Fredrik Geijer, Ola Olsson, politiker i fritidsnämnden, Solveig Lundgren, politiker i kulturnämnden, Jan Arvid Nilsson från Gamla Trelleborg, Kristina Johansson från Trelleborgs Konståkningsklubb och Martin Falkenby, chefredaktör på Trelleborgs Allehanda. Moderator var Jörgen Flink, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.

Mycket ros östes över det rika föreningslivet i kommunen, jämförelser gjordes med andra kommuner. Det konstaterades att samarbetsklimatet över lag är gott såväl mellan föreningar som mellan föreningar och kommun.

Det förekom också en del ris i debatten - föreningar efterlyser aktivare politiker som kommer på besök, ekonomiskt stöd till ideellt arbetande ledare, omklädningsrum och en satsning på Axel Ebbes konsthall.

En fråga som vann gehör hos den digra åskådarskaran - stolarna räckte inte till - var förslaget att göra om Skyttsgården till ett föreningarnas hus. Politiker och tjänstemän i panelen lovade att titta närmare på tankarna. En önskelista från föreningslivet efterlystes också från ledningshåll. Kommunen planerar att göra en 100-lista där föreningarnas krav och önskemål tas upp.

Fler mötesplatser, likt denna på onsdagskvällen, och mer dialog, var andra tankar som dryftades denna afton.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?