Sängar från Trelleborg får nytt liv i Makedonien

Publicerad:

Lagom till jul fick Ico Mojancevski, enhetschef på Socialförvaltningen i Trelleborg, möjlighet att göra en god gärning. Sängar från kommunens äldreboenden, som skulle bytas ut, har nu skänkt stor glädje på ett sjukhus i Makedonien.

När leveransen kom till Bitola i Makedonien var uppmärksamheten stor. Tre TV-kanaler och en dagstidning bevakade händelsen.
Foto: http://www.trelleborg.se/ Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika När leveransen kom till Bitola i Makedonien var uppmärksamheten stor. Tre TV-kanaler och en dagstidning bevakade händelsen.

41 sängar skulle transporteras 220 mil. Det stora projektet är nu i hamn. Allting började på en privat sommarsemester när Ico Mojancevski kom i kontakt med sjukvården i Bitola, Makedonien, då en anhörig blev sjuk.

- Under 14 dagar fick jag uppleva sjukhusvården där och var inte nöjd med vad jag såg. Sängarna kände jag igen, de fanns på svenska sjukhus under min utbildning 1984, berättar Ico Mojancevski.

Stöd av hjälporganisation

På kommunens äldreboenden skulle ett större antal sängar bytas ut och det var då idén föddes. Ico Mojancevski fick klartecken att sängarna kunde få nytt liv på sjukhuset i Bitola och drog igång det stora projektet. Han fick kontakt med hjälporganisationen Hand till Hand som kunde hjälpa till med transporten till Makedonien. Tillsammans åkte de runt på kommunens äldreboenden och hämtade de sängar som skulle bytas ut.

- Vi behövde förvara sängarna någonstans i väntan på transporten till Makedonien och då ställde Trelleborgs gummifabrik snabbt upp med förvaring i sina lokaler, säger Ico Mojancevski.

Samlade in 25 000 kronor

Även när det stod klart att transporten till Makedonien skulle kosta 25 000 kronor var hjälpen snabbt framme. Ico publicerade ett inlägg på Facebook och två veckor senare hade han fått in hela summan tack vare donationer från privatpersoner, föreningar och företag.

På plats i Bitola var uppmärksamheten stor när sängarna skulle överlämnas till sjukhuset. Tre TV-kanaler och en dagstidning bevakade händelsen. Sängarna blev mycket uppskattade.

- Att se personalens och patienternas glädje var värt allt jobb. Jag är mycket tacksam för all hjälp jag har fått från alla håll, säger Ico Mojancevski.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?