Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Banta soppåsen i jul och nyår

Publicerad:

Lämna förpackningar från julklappar, julpynt och julmat och även jultidningar/-kataloger i jul- och nyårshelgen i återvinningen. Det allra bästa är att äta upp julmaten och näst bäst är att lämna matrester i matavfallsinsamlingen. Då kan du njuta av julen fullt ut med gott miljösamvete!

Lämna julgranen till återvinningscentralen eller till Östervångsverket.
Foto: Carina Eklund Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Lämna julgranen till återvinningscentralen eller till Östervångsverket.

Det mesta kan bli nya råvaror till nya produkter

  • Julpapper och wellpapp lägger du bland pappersförpackningar
  • Presentsnören läggs i soppåsen (restavfallet)
  • Julkorten lägger du i soppåsen (restavfallet)
  • Sillburken lämnas bland glasförpackningar och metallocket i metallförpackningar
  • Elavfall ska du lämna till elektronikåtervinning. Lämna till återvinningscentralen eller i Samlaren (finns på City Gross, ICA Supermarket Valen, Maxi ICA, Willy's).
  • Marschaller sorteras som metallförpackning när de brunnit klart, men det gäller inte längre för värmeljusen. Vekeshållaren ska lossas från värmeljuskoppen innan de båda delarna lämnas till metallåtervinning på återvinningscentralen. Om aluminium hamnar tillsammans med stålet brinner det upp och försvinner från jordens yta. För att slippa det energislöseriet ska hållaren lossas från koppen.
  • Överblivna fyrverkeripjäser lämnas till polisen. Förpackningen sorterar du efter de material den består av, pappers-, plast- eller metallförpackningar

Vad händer med granen efter jul?

Vi hämtar inte längre julgranar som placerats vid avfallskärlet. Lämna till återvinningscentralen i Trelleborg, Anderslöv eller Smygehamn. Då återvinns den som energi!

Tänk återvinning av julmaten, ge dina matrester ett nytt liv

Det allra bästa är att äta upp julmaten och näst bäst att lämna matrester i matavfallsinsamlingen. Då kan du njuta av julen fullt ut med gott miljösamvete!

TACK för att du återvinner, god jul och gott nytt år!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?