Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Byggelever hjälper biståndsprojekt i Zambia

Publicerad:

Med hjälp av sponsorer från det lokala näringslivet och Söderslättsgymnasiet kommer fyra elever och två lärare från bygg- och anläggningsprogrammet att åka till Zambia hösten 2015.

De fyra elever som är uttagna i biståndsprojektet
Foto: Johanna Wahlberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika De fyra elever som är uttagna i biståndsprojektet

Under två veckor ska eleverna få kunskap om hur vardagen ser ut i nordöstra Zambia och bistå med sin kunskap i byggnation och måleri.

För eleverna som åker är det äventyret, kunskapen och möjligheten att få ta del av hur det går till som lockar. Processen för uttagning började med att samtliga elever i årskurs två på bygg- och anläggningsprogrammet fick information om möjligheten att delta och vilka krav som ställs. Därefter har de elever som varit intresserade gjort en ansökan och blivit intervjuade av lärare. De uttagna eleverna studerar idag till handläggare, betongare, snickare och målare.

Biståndsprojektets tema är utbildning och hälsa och i projektet har brunnar, klinik och skolor byggts. Under resan kommer eleverna att delta i de byggnationer som pågår.

Bakgrund

Biståndsprojektet ZASP (Zambian Association for Sustainable Projects) startade 1989 av Agneta Håkangård. Sex zambiska bönder fick då lån för att utveckla sitt jordbruk och genom det förbättra sina levnadsvillkor. Idén med mikrolån till de allra fattigaste kom från Grameen Bank i Bangladesh. Det lilla jordbruksprojektet har utvidgats och många sidoprojekt har vuxit fram. ZASP har idag ett upptagningsområde på 270 000 människor och flera tusen av dem är direkt involverade i projektaktiviteterna.

Sponsorer

Projektet sponsras av Söderslättsgymnasiet och lokala sponsorer, föreningar och stiftelser; Alsingevallen AB, Woody Trelleborg, Byggmästarföreningen, Sawi Bygg, Asks Färg AB, Trelleborgs Hantverksförening, R&W Redovisning och Kockska Stiftelsen.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?