Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Svenska Hjältar på turnépremiär i Trelleborg

Publicerad:

Aftonbladets Svenska Hjältar gästade tidigare idag Trelleborg och engagerade alla niondeklassare i diskussioner om mod, etik och personligt engagemang.

Lokalpolisen, Behrang Miri, Johan Matti, Martha Ehlin och Mark Levengood
Foto: Johanna Wahlberg Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Lokalpolisen, Behrang Miri, Johan Matti, Martha Ehlin och Mark Levengood

Det är tredje året som Svenska Hjältar åker på turné till Sveriges högstadieskolor. Under besöket i Trelleborg fick eleverna träffa Mark Levengood, konferencier, och Johan Matti och Martha Ehlin som tidigare utnämnts till svenska hjältar för visat mod och civilkurage. På scen fanns också lokalpolisen, verksamma ute på skolorna, samt artisten och debattören Behrang Miri.

Behrang har tidigare besökt Trelleborg, han menar att det är viktigt att ta sig ut från storstäderna till de mindre städerna och tätorterna. Behrang berättade om sitt engagemang i integrationsfrågor. Han vill skapa en dialog och ömsesidig förståelse för frågan samt uppmana till att dela erfarenheter.

-Skolan har en viktig roll i detta. Man måste koppla ihop fritid, samhälle och skola för att lägga grunden till ett långsiktigt arbete med frågor som rör bland annat integration, likabehandling, mångfald och jämställdhet.

Ulf Mazetti och Helena Kindh, rektorer på Liljeborgsskolan och Väståkra F-9, berättade om arbetet med värdegrundsfrågor i Trelleborgs skolor och om det senaste projektet "Nätmobbning". Svenska Hjältar bidrar under turnén med en lärarhandledning som är framtagen i syfte att inspirera lärare att diskutera frågorna med sina elever.

Johan Matti och Martha Ehlin fick båda berätta och visa vad de varit med om. Eleverna visade engagemang och intresse under efterföljande frågestund.

Även andra hjälteinsatser lyftes fram. Efter varje visat klipp hängde frågeställningen "Vad skulle du gjort?" obesvarad.
-Vad skulle ni gjort?, frågade Mark. Mitt tips är att du fundera på en handlingsplan för hur just du skulle agera i olika situationer.

På frågan om vad som driver Mark att arbeta med projektet Svenska Hjältar svarar han:

-Det ger lika mycket som det tar. Det är så mycket intryck och känslor att suga in och det är oerhört mycket inspiration och glädje. Det bästa idag har helt klart varit den stora öppenhet och fokus som eleverna här visat.

Fakta:
För åttonde året i rad hyllar Svenska Hjältar människor som gjort hjälteinsatser i vardagen. Det sker genom journalistik på Svenska Hjältars sajt och i Aftonbladet samt på Svenska Hjältar-galan i TV4 den 12 december. Efter premiären i Skåne får skolor i Uddevalla, Strömstad, Västerås, Eskilstuna, Örnsköldsvik, Kramfors, Kiruna och Malmberget besök av Svenska Hjältar. Skolturnén genomförs i samarbete med Eventum.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007 med syfte att under hela året lyfta fram vardagshjältar som på olika sätt har ställt upp för andra. Svenska Hjältar avslutas med en stor gala från Cirkus i Stockholm som sänds i TV4. På galan hyllas sex utvalda hjältar som valts ut av den namnkunniga juryn som består av Anja Pärson (ordförande), Amelia Adamo, Malena Ernman, Peter Forsberg, Jill Johnson, Rolf Lassgård, Mark Levengood, Özz Nûjen och William Spetz.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?