Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Bråda tider i parker och grönområden

Publicerad:

Personalen på parkavdelningen har bråda tider just nu för att få en mängd saker klara i Albäck och Klosterträdgården inför sommaren. Och palmerna väntar på att få komma ut.

Äventyrslekplatsen i Albäck (arkivbild)
Foto: Susanne Nilsson Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Äventyrslekplatsen i Albäck (arkivbild)

Lekplatsen i Albäck håller nu på rustas upp med flera nya utmaningar. Det arbetet beräknas vara klart i början av nästa vecka. Dessutom jobbas det med Albäckskogens expansion – tusentals nya träd har nyligen planterats.

Toaletter och omklädningsmöjligheter finns nu i Albäck vid tennishallen, för såväl damer som herrar. Det är öppet måndag till fredag, klockan 9-18 fram till slutet på oktober.

Även i Klosterträdgården pågår det arbeten. Gångarna har fixats till, växter har kompletteringsplanterats och planket ska snyggas till.

Med start på måndag morgon körs de som med tiden har blivit Trelleborgs eget signum, palmerna, ut på stan.

Palmerna kan sägas fira sitt 30-års jubileum i år. 1984 planterades nämligen de första palmerna ut i Trelleborg. Bakom projektet stod Mikaeli Marknadskommitté.

I Rådhuset tyckte man att idén var alldeles utmärkt och på våren 1984 reste dåvarande stadsträdgårdsmästaren Peder Hagested och Alf Näslund från Marknadskommittéen till Alicante i Spanien för att köpa palmer. Uppståndelsen var stor när en holländsk långtradare kom till Trelleborg fullastad med dadel- och solfjäderspalmer. En och annan skakade på huvudet - inte kunde väl spanska palmer vana vid Medelhavsklimat anpassa sig till Trelleborg och Östersjön? Hade det inte varit bättre att plantera pileträd i stället?

Det kom emellertid snart att visa sig att palmerna trivdes alldeles utmärkt i södra Skåne. Snart rotade de sig och blev snabbt de mest fotograferade träden i Trelleborg med omnejd. Palmerna planterades längs infarten vid Strandgatan, så ingen resenär med färjorna kunde missa dem. Otaliga är de turister som under årens lopp blivit fotograferade bland palmbladen.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?