Den här nyheten har passerat sitt bäst-före-datum och kan vara inaktuell.

Trelleborg bidrar i jakten på spökgarn

Publicerad:

Sedan efter fiskebåt förliste för två år sedan flyter så kallade spökgarn i vattnet utanför Trelleborg. Tillsammans med Havs - och vattenmyndigheten och Länsstyrelsen anslår nu Trelleborgs kommun pengar att ta upp näten.

Fiskeflagga
Foto: Ingrid Wall Licens: Creative Commons Erkännande Dela lika Fiskeflagga

Längs de svenska kusterna finns miltals av spökgarn, garn som slitit sig eller glömts bort. Näten dödar varje år mängder med fisk och andra djur. När näten blivit fulla sjunker de till botten där fångsten äts upp av andra fiskar. När näten tömts flyter de upp igen och fortsätter fiska i ett evigt kretslopp. De drivande näten kan också ställa till bekymmer för fritidsbåtar och fartyg.

Utanför Smygehuk finns just nu cirka femton kilometer spökgarn, resterna av en förlisning för två år sedan. Garnen ligger på grunt vatten och det anses angeläget att få upp dem ur Östersjön.

Aktionen är planerad till 9 till 11 september och kommer att dokumenteras för TV-programmet Vetenskapens värld som kommer att uppmärksamma problemen kring spökgarnen.

Kostnaden är totalt 135 000 kronor. Eftersom Trelleborgs kommun anser det angeläget att få bort spökgarnen anslår man 60 000 kronor till projektet. Havs- och vattenmyndigheten bidrar med lika mycket pengar medan länsstyrelsen hjälper till med 15 000 kronor.

Etiketter

Hjälpte informationen på den här sidan dig?