Måltider på vård- och omsorgsboenden

Vi tillagar goda, näringsrika och hållbara måltider med glädje och stolthet! Vi vet att måltiderna har stor betydelse för livskvalitet. Förutom att ge energi och näring, är den också ett avbrott i vardagen och bidrar till glädje och gemenskap. Att måltiderna är en positiv och integrerad del av vården och omsorgen är en självklarhet för oss!

Måltidsenheten på socialförvaltningen serverar goda och näringsriktiga måltider.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Årets alla dagar tillagar våra kockar måltider till våra hyresgäster. De flesta luncher och middagar bereds i vårt nybyggda kök på Familjens hus i Anderslöv. Vi erbjuder säsongsanpassade och varierade menyer som bygger på svensk husmanskost, men det finns även andra goda maträtter att välja på. Vi utvärderar våra matgästers nöjdhet regelbundet.

Bra råvaror

Vi satsar på bra råvaror och vår meny innehåller maträtter till största delen är tillagade från grunden. Färskt kött kommer från skånska gårdar. Vi prioriterar svensk kyckling och miljömärkt fisk. Mjölk och övriga mejeriprodukter kommer från gårdar i södra Sverige.

Varje tisdag serverar vi fisk och varje torsdag traditionell soppa. Kokt torsk med senapssås och stekt sill med potatismos och lingonsylt är populärt liksom ärtsoppa och ängamat. Onsdagar tillagar vi en god färsrätt.  Vad sägs om pannbiff med stekt lök, biff Lindström eller kålpudding? Till söndagsmiddag blir det ofta stek med gräddsås eller klassiker som skånsk kalops och dillkött.

Speciella dagar

Vi uppmärksammar traditionella högtider såsom jul, påsk och midsommar. Måltidens dag firar vi varje höst liksom Mårten gås. Fettisdagen med goda fastlagsbullar, våffeldagen, kanelbullens dag i oktober och lussekatter den 13 december är andra exempel. Vår traditionsenliga dukningstävling i samband med Nobelmiddagen är uppskattad. Våra kockar besöker också alla boenden under sommarhalvåret och tillagar måltiden utomhus på en stor stekhäll vilket är en höjdpunkt.

Individanpassning

Våra hyresgäster ska känna sig trygga med vår mat. Vid inflyttning går personalen på avdelningen och matgästen tillsammans igenom behov och önskemål om mat och måltider. Vi har kunskap om livsmedelshygien och specialkoster. Våra kockar har vunnit pris för sin konsistensanpassade kost till våra matgäster med tugg- och sväljsvårigheter. Andrapristagaren i tävlingen ”årets seniorkock” hittar du också hos oss!

På varje boende serveras måltiderna i en trevlig och trivsam miljö. Som matgäst väljer du själv om du vill äta måltiderna tillsammans med andra eller inte. Upplägg, sallader, måltidsdryck och tillbehör planeras tillsammans och olika kryddor och smaksättningar finns alltid tillgängligt i samband med servering. Frukost och mellanmål och daglig dessert tillagas på varje avdelning. Goda dofter sprider sig när det förbereds måltider och bakas på avdelningen!

På kvällen förbereder personal på avdelningen kvällens måltid genom att, till exempel, koka ris, steka ägg, skära sallad samt värma upp lasagnen eller grytan till den tid matgästerna önskar äta. Som hyresgäst är du välkommen att delta vid förberedelser av måltider och bakning om du tycker det är roligt. Kom gärna med förslag på recept!

Våra menyer

Måltiderna i menyn här intill serveras till våra matgäster på Trelleborgs kommuns särskilda boenden (förutom Byagården – här finns menyn direkt på boendet). Vi lagar också måltider till matgäster inom växelvården, korttidsverksamheten och dagverksamheten inom kommunen samt till S:t Knut och Aspen i Vellinge kommun.

Kom ihåg också att det finns fler valmöjligheter än vad som står på menyn. Du kanske önskar äta vegetariskt eller önskar utesluta något du inte tycker om. Prata med personalen på boendet. Det mesta kan vi lösa tillsammans!

Följ gärna måltidsenhetens arbete på Facebook!

  • Måndag 26 februari

    Korvgryta a la Forsell serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Rotsellerisoppa med ingefära och kokosmjölk serveras med kokt potatis – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 27 februari

    Atiyas stekta torsk serveras med solskensmos och gröna ärter – Lunch
    Baconfrestelse med potatis serveras med grönsallad – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 28 februari

    Köttfärslimpa (blandfärs) serveras med lingonsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Stekt kyckling serveras med sås, stekt potatis, grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 29 februari

    Kött- och grönsakssoppa serveras med kokt potatis – Lunch
    Chokladkaka serveras med vispad grädde – Dessert
    Priskorv serveras med ra stekt purjolo kspotatis och gro nsaker – Middag/Kvällsmat

    Fredag 1 mars

    Kalkonschnitzel serveras med stekt potatis, dragonsås och tomat – Lunch
    Tacopaj (nötfärs) serveras med kall sås och sallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 2 mars

    Ugnsgratinerad kassler serveras med svampsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Panerad fisk serveras med dillmajonnäs, kokt potatis och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Söndag 3 mars

    Biff bourgonegryta serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Stekt sill i ättika serveras med kokt potatis, gräddfil och tomatsallad – Middag/Kvällsmat

    Veckans alternativ

    Lunch: Kyckling med tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Kökets paj med tillbehör

  • Måndag 4 mars

    Fransk korvgryta med vita bönor serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Sötpotatissoppa med skinka serveras med mjukt bröd – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 5 mars – Bananens dag

    Lyxig fiskgratäng med räk- och dillsås serveras med kökets potatismos och gröna ärter – Lunch
    Flygande Jacob serveras med kokt ris/potatis och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 6 mars

    Biff Lindström (fläskfärs) serveras med gräddsås, kokt potatis och morotsklyftor – Lunch
    Blodkorv/prinskorv serveras med potatisbullar, rårivna morötter och lingonsylt – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 7 mars

    Ärtsoppa med fläsk serveras med senap och kokt potatis – Lunch
    Pannkakor serveras med sylt – Dessert
    Pasta serveras med krämig kycklingfärssås s och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Fredag 8 mars – Internationella kvinnodagen

    Oxbringa/stekt falukorv serveras med kökets rotmos, pepparrotssås och kokt broccoli – Lunch
    Festlig ostbricka med kex och annat gott – Middag/Kvällsmat

    Lördag 9 mars – Tomatsåsens dag

    Gratinerad kassler med ananas serveras med tomat- och chilisås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Kökets kalkonpaj serveras med färskostkräm och tomat – Middag/Kvällsmat

    Söndag 10 mars

    Dillkött (kalvkött) serveras med kokt potatis och morötter – Lunch
    Tonfisk- och äggröra serveras med kavring och sallad – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Kyckling serveras med tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Varmkorv serveras med potatismos

  • Måndag 11 mars

    Gratinerad falukorv med äpple och lök serveras med potatismos och kokta brytbönor – Lunch
    Köttfärssås med pasta serveras med kokt broccoli – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 12 mars – Kronprinsessans namnsdag

    Kokt lax med Sandefjordssås serveras med kokt potatis och stekta grönsaker – Lunch
    Grön ärtsoppa serveras med crème fraiche och smörstekt toastbröd – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 13 mars

    Kåldolmar à la Familjens hus serveras med gräddsås, kokt potatis, grönsaker och lingonsylt – Lunch
    Rökt kalkon serveras med mimosasallad, kokt potatis/bröd, tomat – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 14 mars

    Ängamatsoppa med skinka serveras med kokt potatis – Lunch
    Kockens goda aprikoskräm serveras med kaffegrädde – Dessert
    Nötköttbullar serveras med stuvade makaroner och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Fredag 15 mars

    Laxpanetter serveras med kokt potatis, kall sås och grönsaker – Lunch
    Vegetarisk lasagne serveras med vitkålssallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 16 mars

    Thaigryta med kyckling serveras med kokt ris/potatis och grönsaker – Lunch
    Bakad potatis/smörgås med skinkröra/skaldjursröra och garnityr – Middag/Kvällsmat

    Söndag 17 mars

    Söndagsstek med kokt potatis, gräddsås, brysselkål, gelé och pressgurka – Lunch
    Stekt inlagd sill serveras med kokt potatis/bröd, gräddfil och tomat – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Korvstroganoff (nötkorv)
    Middag/Kvällsmat: Kycklingpytt serveras med kall sås

  • Måndag 18 mars

    Stekt fläsk serveras med löksås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Oxpytt serveras med stekt ägg, gräddsås och inlagda rödbetor – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 19 mars

    Fiskgratäng med tomat och ost serveras med kokt potatis och ärter – Lunch
    Italiensk pastalåda med kalkon, tomat och oliver serveras med örtkräm – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 20 mars – Vårdagjämning

    Kycklingfärsjärpar serveras med persiljesås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Falukorv serveras med spenatstuvning, kokt potatis och kokt ägg – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 21 mars

    Krämig fisksoppa med potatis och grönsaker serveras med bröd – Lunch
    Rabarber- och jordgubbskräm serveras med kaffegrädde -Dessert
    Miniköttbullar (fläskfärs), potatis- och grönsaksgratäng och vitkålssallad med lingon Middag/Kvällsmat

    Fredag 22 mars

    Frikadeller serveras med currysås, kokt ris/potatis, brytbönor och morötter – Lunch
    Kökets tonfiskpaj med romsås serveras med grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Lördag 23 mars

    Skinkschnitzel serveras med bearnaisesås, citron, kokt potatis och gröna ärter – Lunch
    Kycklingspett serveras med stekt potatis, kall mangochutneysås och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Söndag 24 mars

    Dragondoftande fläskköttsgryta med rotfrukter, kokt potatis och rostad blomkål – Lunch
    Rökt skinka serveras med kokt potatis/bröd och legymsallad – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Nötfärsbiff med gräddsås och tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Smörgås/kokt potatis, stekt rödspätta

  • Måndag 25 mars – Våffeldagen

    Stekt falukorv serveras med bruna bönor och kokta morötter – Lunch
    Krämig broccoli- och potatissoppa serveras med mjukt brytbröd – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 26 mars

    Fisk Bordelaise serveras med persiljesås, potatismos och gröna ärter – Lunch
    Raggmunkar serveras med stekt bacon och vitkålssallad med äpple – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 27 mars

    Pannbiff (blandfärs) serveras med stekt lök, gräddsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Pastagratäng med laxfärs serveras med örtkräm och blandsallad – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 28 mars – Skärtorsdagen

    Vårsoppa med skinka, spenat och sparris serveras med kokt potatis – Lunch
    Kökets vaniljpannacotta serveras med persikor – Dessert
    Festlig smörgås med klassisk gubbröra med ägg och garnityr – Middag/Kvällsmat

    Fredag 29 mars – Långfredagen

    Kokt lax serveras med citronsås, kokt potatis och bukettgrönsaker – Lunch
    Västerbottenpaj serveras med kall sås, tomat- och machesallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 30 mars – Påskafton

    Påsktallrik med inlagd sill, kallrökt lax, hovmästarsås, ägg, gräddfil, kalvsylta, kavring – Lunch
    Påskbuffé med köttbullar, prinskorv, kokt potatis, rödbetssallad och garnityr – Middag/Kvällsmat

    Söndag 31 mars – Påskdagen

    Timjandoftande lammgryta serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Janssonsfrestelse/baconfrestelse serveras med kokt ägg och tomat – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Kycklingfilé serveras med cidersås och tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Bakad potatis/smörgås, kycklingröra

  • Måndag 1 april – Annandag påsk

    Kycklingklubba serveras med rödvinssås, potatisgratäng och grönsaker – Lunch
    Smörgås med skivad rostbiff, remouladsås, tomat och garnering – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 2 april

    Kokt sejryggfilé serveras med ägg- och persiljesås, kokt potatis och gröna ärter – Lunch
    Stekt korv serveras med klyftpotatis, kall senapssås och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 3 april

    Amerikabiffar (fläskfärs) serveras med tomatsås, kokt potatis och broccoli – Lunch
    Ostgratinerade pannkakor med champinjonstuvning serveras med sallad – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 4 april – Morotens dag

    Potatis- och purjolökssoppa serveras med rökt kalkon och mjukt bulle – Lunch
    Kockens morotskaka – Dessert
    Laxpytt serveras med citronsås – Middag/Kvällsmat

    Fredag 5 april

    Panerad fisk serveras med citronette, potatismos och grönsaker – Lunch
    Lasagnette serveras med ostsås och vitkålssallad med ananas – Middag/Kvällsmat

    Lördag 6 april

    Stekt kassler serveras med ädelostsås, kokt potatis, broccoli med morötter – Lunch
    Hamburgare serveras med bröd/klyftpotatis, sallad och dressing – Middag/Kvällsmat

    Söndag 7 april

    Krämig biff stroganoff serveras med kokt potatis och brysselkål och paprika – Lunch
    Kycklingdrumstick serveras med kall mangosås och fransk potatissallad – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Kycklingköttbullar serveras med gräddsås
    Middag/Kvällsmat: Färsbiff (oxfärs) med tillbehör

  • Måndag 8 april

    Chili con carne serveras med kokt ris/potatis och grönsaker – Lunch
    Rotfruktssoppa med skinka toppad med persiljekräm och mjukt bröd – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 9 april

    Stekt sill serveras med kökets potatismos, gröna ärter och lingonsylt – Lunch
    Kökets ost- och skinkpaj serveras med morotssallad – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 10 april

    Köttfärslimpa (fläskfärs) med grönsaker serveras med gräddsås, kokt potatis och broccoli – Lunch
    Kryddig korv serveras med potatissallad/bröd och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 11 april

    Ärtsoppa med fläsk serveras med senap och kokt potatis – Lunch
    Pannkakor serveras med sylt – Dessert
    Pasta serveras med kycklingfärssås och sallad – Middag/Kvällsmat

    Fredag 12 april

    Panerad sejfilé serveras med romsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Parisare (fläskfärsbiff, bröd) serveras med stekt ägg, potatismos och tomat – Middag/Kvällsmat

    Lördag 13 april

    Klassisk och mustig fläskköttsgryta serveras med kokt potatis och smörstekta grönsaker – Lunch
    Plocktallrik serveras med goda tillbehör och garnityr – Middag/Kvällsmat

    Söndag 14 april

    Fläskfilé serveras med rödvinssås, stekt potatis och grönsaker – Lunch
    Prinskorvar serveras med potatisbullar och vitkålsallad med lingon – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Nötköttbullar med stuvade grönsaker och tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Oxpytt, gräddsås, stekt ägg och rödbetor

  • Måndag 15 april

    Kycklinglevergryta serveras med kokt potatis, grönsaker och lingonsylt – Lunch
    Kokt frukostkorv serveras med pepparrotssås, kokt potatis och skivade morötter – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 16 april

    Rödspätta med räkor och dill serveras med potatismos, dillsås och grönsaker – Lunch
    Kalvsylta serveras med kokt potatis, gräddfil och inlagda rödbetor – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 17 april

    Kålpudding serveras med gräddsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Vegetarisk paj med tomat, ost och paprika, rhode islandsås och kokt broccoli – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 18 april

    Krämig champinjonsoppa med bacon serveras med kokt potatis – Lunch
    Smulpaj med bär serveras med vaniljsås – Dessert
    Tonfiskgratäng med ris serveras med citronsås och vitkåls- och pumpasallad – Middag/Kvällsmat

    Fredag 19 april

    Korv stroganoff serveras med kokt ris/kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Skinkgratäng med pasta serveras med ostsås och sallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 20 april

    Ostgratinerad kyckling serveras med choronsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Köttbullar serveras med broccoli- och blomkålsgratäng, kokt potatis – Middag/Kvällsmat

    Söndag 21 april

    Skånsk kalops (nötkött) serveras med kokt potatis och rödbetor – Lunch
    Stekt sill i ättika serveras med smörgås/kokt potatis och gräddfil, tomat Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Köttfärssås serveras med pasta och grönsaker
    Middag/Kvällsmat: Raggmunkar serveras med korv

  • Måndag 22 april

    Korvgryta med bacon serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Kycklingspett serveras med sås, klyftpotatis och grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 23 april

    Kokt torsk serveras med skånsk senapssås, kokt potatis och gröna ärtor – Lunch
    Tomatsoppa med risoni serveras med miniköttbullar och mjukt bröd – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 24 april

    Färsbiffar (blandfärs) serveras med gräddsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Potatiskaka serveras med bacon och rödkålssallad med mandariner – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 25 april

    Fisksoppa serveras med mjukt bröd – Lunch
    Kockens bärkräm serveras med vispgrädde – Dessert
    Pastagratäng med strimlad rökt kalkon serveras med grönsaker – Middag/Kvällsmat

    Fredag 26 april

    Oxbringa/falukorv serveras med kökets rotmos och kokt broccoli – Lunch
    Kökets lax- och skaldjurspaj serveras med krämig sallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 27 april

    Kycklinggryta med soltorkade tomater serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Skivad kassler serveras med potatissallad och tomat – Middag/Kvällsmat

    Söndag 28 april

    Stekt fläskarré serveras med gräddsås, kokt potatis, rödkål och brysselkål – Lunch
    Rökt makrill serveras med spenatstuvning, kokt potatis och kokt ägg – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Köttbullar serveras med tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Kycklingfalukorv, pasta och stuvning

  • Måndag 29 april

    Korvgryta à la Forsell serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Bacon- och purjolökfrestelse serveras med morotssallad – Middag/Kvällsmat

    Tisdag 30 april – Valborgsmässoafton

    Stekt lax i teriyakisås serveras med potatismos och gröna ärter – Lunch
    Grillbricka med två sortens korv, potatissallad och tillbehör – Middag/Kvällsmat

    Onsdag 1 maj – Första maj

    Wallenbergare serveras med skirat smör, potatismos, gröna ärter och lingonsylt – Lunch
    Festlig smörgås med ägg och räkor serveras majonnäs och garnering – Middag/Kvällsmat

    Torsdag 2 maj

    Dilldoftande vitkålsoppa serveras med kokt potatis och miniköttbullar – Lunch
    Jordgubbs- och rabarberkräm serveras med kaffegrädde – Dessert
    Prinskorv serveras med sockerbrynt potatis och morfars sallad- Middag/Kvällsmat

    Fredag 3 maj

    Kycklinginnerfilé i senaps- och baconsås serveras med potatisstomp och grönsaker – Lunch
    Tacopaj (nötfärs) serveras med kinakålsallad – Middag/Kvällsmat

    Lördag 4 maj

    Ugnsgratinerad kassler serveras med svampsås, kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Kalkonschnitzel serveras med stekt potatis, kall bearnaisesås och tomat – Middag/Kvällsmat

    Söndag 5 maj – Kebabdagen

    Biff bourgonegryta serveras med kokt potatis och grönsaker – Lunch
    Kycklingkebabröra serveras med bröd/stekt potatis och isbergssallad – Middag/Kvällsmat

    Veckans Alternativ

    Lunch: Kyckling med tillbehör
    Middag/Kvällsmat: Kökets paj med kinakålsallad

Måltidsenheten

Socialförvaltningen