Vaccinering mot covid-19 inledd i kommunens verksamhet

Publicerad:

Vaccinationsarbetet är i gång i Trelleborg. Eva-Marie Larsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Trelleborgs kommun, ger en lägesrapport från kommunens verksamheter.

Eva-Marie Larsson, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Trelleborgs kommun.

– Vi har påbörjat vaccinering inom särskilt boende. Det är primärvården, vårdcentralerna, som ansvarar för uppdraget och enligt deras planering ska alla våra boenden ha erbjudits vaccin inom de närmaste två veckorna. Det gäller både hyresgäster och vår personal, säger Eva-Marie Larsson.

Nästa grupp på tur är kommunens hemvårdspersonal.

– Enligt Region Skånes planering är vaccinationsstart för vår hemvårdspersonal beräknad till den 25 januari. Vaccineringen utförs på Trelleborgs lasarett och personalen får information från sin närmaste chef, säger Eva-Marie Larsson.

Fortsätt håll i och håll ut

Att vaccinationsarbetet är i gång förändrar inget i övrigt i verksamheterna.

– Vi håller fast vid de rutiner som vi har sedan tidigare för att förebygga smittspridning. Vi fortsätter med smittspårning och följer våra basala hygienrutiner. Vi ska också ha i åtanke att alla inte blir vaccinerade, det är inte alla som vill, och att det är först efter dos 2 som du har ett fullgott skydd. Det är fortsatt viktigt att alla följer de allmänna råden som gäller. Håll avstånd, tvätta händerna och stanna hemma om du är sjuk.

Hon upplever att samarbetet med Region Skåne fungerar bra.

– De gör ett enormt arbete med att planera för att få till en så resurseffektiv vaccinering som möjligt. Eftersom vaccinet är så känsligt kräver det mer utifrån logistik och hantering, säger Eva-Marie Larsson.

Region Skåne skickar brev

Region Skåne meddelar att de som är födda 1951 eller tidigare kommer att få ett personligt brev med information om bokning av tid för vaccinering mot covid-19. Vaccineringen för den gruppen väntas påbörjas i mitten av februari. Det går inte att boka tid innan man fått brevet.

I sammanhanget varnar polisen för bedragare som ringer upp äldre personer och vill boka in en vaccinationstid. Lämna aldrig ut bankuppgifter eller e-legitimation till okända som kontaktar dig. 1177 Vårdguiden eller Region Skånes verksamheter ringer aldrig upp dig för att begära inloggningsuppgifter eller att du ska logga in med bankdosa eller mobilt bank-ID.

Mer information

För dig som vill veta mer rekommenderas följande länkar:

Faktagranskad information, tidplan för Skåne samt frågor och svar på 1177.se

Aktuellt i Skåne samt frågor och svar på skane.se

Samlad information från Folkhälsomyndigheten