Upptäck Trelleborgs svart-vita skattgömmor på Arkivens dag

Publicerad:

Lördag 14 november infaller Arkivens dag. Från torsdag 12 november har du chansen att skapa närkontakt med vår egen lokalhistoria. Med temat Svart på vitt öppnar Trelleborgs kulturinstitutioner sina arkiv digitalt och ger dig möjlighet att bekanta dig med företeelser och händelser från förr.

Trelleborgs kommunarkiv bevarar handlingar som ett minne i framtiden.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

På Arkivens dag i Trelleborg kan du dyka ned i våra kulturinstitutioners skattgömmor och upptäcka spåren av historien. Med start torsdagen den 12 november visas föremål, fotografier, dokument och böcker som berättar om Trelleborgs förflutna – och som kanske säger något om nutiden. Trelleborg har flera kulturarvsinstitutioner som vårdar våra gemensamma arkiv och lyfter fram kunskap om historia.

I år firar vi Arkivens dag lite annorlunda för att undvika smittspridning. Du kan se en digital utställningsfilm med alla medverkande kulturinstitutioner som finns tillgänglig på webben för dig på distans. På så sätt kan du ta del av utställningarna var du än befinner dig.

Andra lördagen i november

– I år känns det extra viktigt att trots pandemin arrangera en trevlig utställning om våra gemensamma kulturarv i Trelleborg. Den digitala utställningen är en film som i tempot motsvarar en lugn rundtur bland fysiska utställningar. Kulturinstitutionerna inspirerades av TV-genren långsam-TV till den digitala utställningen. Arkivens dag är ett bra tillfälle att upptäcka det som varit svart och vitt i Trelleborgs historia, säger Tova Halldén, kommunarkivarie i Trelleborgs kommun.

Arkivens dag är ett årligt återkommande arrangemang över hela landet med målet att väcka intresse för arkivens verksamhet och innehåll. Arrangemanget uppmärksammas alltid andra lördagen i november.

Flera kulturinstitutioner medverkar

Kommunarkivet visar mjölkens historia i Trelleborg. Den vita drycken har lämnat spår efter sig i kommunarkivets svart-vita handlingar. Mejerihistorien handlar om mjölkcentraler, småbarn och andra världskrigets ransonering av det viktiga livsmedlet.

Trelleborgs museum visar ett axplock av föremål från sin stora samling som är just det – svarta och vita. Museet fann känsligt gjorda pennteckningar, äldre engelskt porslin, mönstrade kjolar, skickliga konstnärers teckningar, fornforskaren Olof Christofferssons unika boksamling och mycket mer.

Trelleborgs bibliotek bjuder på en återblick av bibliotekets verksamhet i Skyttsgården med svart-vita foton och berättelser från äldre böcker och anteckningar. Även spännande byggnadshistoria lyfts fram om Skyttsgården som bland annat var det gamla lasarettet. Fakta om den tidigare stadsbibliotekarien ”doktor” Möller och hans personliga bakgrund är ett spännande inslag.

Söderslättsgymnasiets mediatek uppmärksammar Per Nilssons egenskrivna katalog för samlingen, hans skånska bibliotek. Per Nilssons egenproducerade liggare i svart och vitt jämförs med dagens digitaliserade katalogposter för samlingen. Frågor ställs om vilka skillnader och likheter som finns och varför är det lika viktigt nu som då med källkritik.

Digital utställningsfilm

Här kan du ta del av den digitala utställningsfilmen om Arkivens dag 2020 i Trelleborg.