Trelleborgs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag

Publicerad:

Den 27 januari är internationella minnesdagen för Förintelsen. Världen över hedras offren i manifestationer, seminarier och konserter. I Trelleborg har vi i år valt att göra det digitalt.

Den 27 januari är det många runt om i världen som tänder ljus för att hedra offren för Förintelsen.

Fotograf: Susanne Nilsson

– För mig handlar Förintelsens minnesdag om att inte glömma. Jag är själv uppväxt i Tyskland på 70-talet och fick ofta höra kompisars mor- eller farföräldrars historier. Det extra viktigt att uppmärksamma denna minnesdag för att berätta för våra unga som inte haft dessa upplevelser så att det aldrig glöms bort eller förminskas, säger Annika Eriksdotter Flink, chef på enheten för allmänkultur i Trelleborgs kommun.

Den 27 januari 1945 befriades fångarna i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau. I Sverige har dagen varit en nationell minnesdag sedan 1999. År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdagför att hedra minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot.

Toner och tankar i digital konsert

Trelleborgs församling och Trelleborgs kommun bjuder på en kväll med toner och tankar till minne av alla förintelsen offer. Konserten kan du ta del av digitalt från klockan 18.

Mer information och länk till konserten finns i evenemanget.

Boktips från biblioteket

Biblioteket uppmärksammar genom att lyfta litteraturen som ett sätt att se sig själv och andra i ett historiskt sammanhang. På deras Facebooksida och Instagramkonto får du tips på sju titlar som alla bidrar till vårt kollektiva minne av förintelsen.

Trelleborgs bibliotek Facebook

Trelleborgs bibliotek på Instagram

Trelleborg under andra världskriget i text och bild

Förintelsen skapade ringar på vattnet även i Sverige. På museets Facebooksida och Instagramkonto kan du se bilder från staden under andra världskriget och läsa om när Trelleborg berördes av Förintelsen.

Trelleborgs museum på Facebook

Trelleborgs museum på Instagram