Trafikantveckan 2020

Publicerad:

Fossilfria resor för alla! Var smart res smart!

Detta är årets tema och slogan för Europeiska trafikantveckan den 16-22 september.

Trafikantveckan 16-22 september

Trelleborgs kommun deltar och hälsar alla – privatpersoner, skolor, företagare och föreningar välkomna att delta.

Vi vill gärna att så många som möjligt deltar och även bidrar med sina egna aktiviteter under kampanjveckan!

Provkör en elbil, kvällsföredrag med fokus på el i trafiken, invigning av en ny cykelbana, nypremiär för kommunens energi-och klimatrådgivares lånE-cykel och mycket mera står på veckans program.

I arrangörsgruppen finns representanter för kommunens Energi-och klimatrådgivning, Tillväxtavdelning, Avdelning Gata och Näringsliv.

Programmet startar på onsdagen med nypremiär för kommunens lånE-cykel  samt el-cykelutställning med stadens cykelhandlare på Söderslättshallen. Alla cykelentusiaster är välkomna.

Har du funderat på att köpa en lådcykel, men tvekat eftersom du inte vet hur det skulle fungera att cykla med en sådan? Nu kan du få möjlighet att prova innan du köper. LånE-cykeln ska från och med onsdag den 16 september finnas för utlåning på Söderslättshallen till alla som vill testa inför eget köp. Och på så sätt öka det smarta resandet i staden.

Under torsdagen invigs den nya cykelbanan längs Engelbrektsgatan av Fredrik Schlyter, tekniska nämndens ordförande. Tjänstemän från kommunen kommer att vara på plats på Engelbrektsgatan 23 och någon form av överraskning ska delas ut till de 10 första som cyklar efter att bandet har klippts.

På fredagen finns representanter för kommunens energi- och klimatrådgivning, tillväxt- och gatuavdelningen på plats vid Centralstationen för samtal om trafikplanering och smart resande.

På lördagen ställer stans bilåterförsäljare ut elbilar i tält på Stortorget. Kom och se hela utbudet på ett och samma ställe! Möjlighet att provköra ges.

På måndagen är man välkommen att lyssna på ett kostnadsfritt föredrag med fokus på el och vätgas i trafiken med föreläsare från Länsstyrelsen i Skåne, Bergkvara buss och Trelleborgs kommun på Trelleborgs bibliotek eller digitalt.

Hela veckans program

Onsdag den 16 september

12.00-14.00 – Låna vår nya lånE-cykel, Söderslättshallen

12.00-14.00 – Utställning av elcyklar med stadens cykelhandlare, Söderslättshallen

Torsdag den 17 september

13.00-14.00 – Invigning av cykelbanan på Engelbrektsgatan 23

Fredag den 18 september

10.00-12.00 och 13.00-15.00 – Prata med Tjänstepersoner om trafikplanering och hållbart resande, Centralstationen

Lördag den 19 september

10.00-16.00 – Utställning av elbilar från stadens bilhandlare, Stortorget

Måndag den 21 september

18.00-20.00 – Föredrag med fokus på el i trafiken, Trelleborgs bibliotek och digitalt. Boka din plats till föredraget här.

Fler cykel och vandringstips

Cykelvelodrom

Trelleborgs och Sveriges enda cykelvelodrom
http://www.trelleborg.se/…/idrottsan…/trelleborgsvelodromen/

Sydkustleden

Sveriges tredje nationella cykelled löper längs kommunens hela kuststräcka. Prova att cykla mellan Trelleborg och Ystad eller mellan Trelleborg och Skanör till exempel.
https://sydkustleden.se/

Skåneleden

Skåneleden Etapp 22, Trelleborg-Fru Alstad är 13 kilometer lätt vandring. https://www.skaneleden.se/etapp/22-fru-alstad-trelleborg

Skåneleden Etapp 21, Fru Alstad – Torup är 18 kilometer lätt vandring. https://www.skaneleden.se/etapp/21-torup-fru-alstad