Sveriges bästa matupplevelse ska finnas i Trelleborg

Publicerad:

Trelleborgs kommun ska ha Sveriges bästa matupplevelse inom vård och omsorg. Socialnämnden har satt målet att Trelleborg ska vara bäst i landet 2023. Socialförvaltningen lägger nu en plan för att nå dit.

Maten ska vara god och måltidsmiljön trevlig. Trelleborg ska erbjuda landets bästa matupplevelse inom vård och omsorg 2023. Bilden är från Borgvallen i samband med Måltidens dag 2019.

Fotograf: Patrik Nyström

– Vi har mycket spännande framför oss och tillsammans kommer vi att kunna göra skillnad för våra hyresgäster, säger projektledaren och dietisten Charlotte Thelander.

Personalen har nyckelroll

I en årlig jämförelse mellan landets kommuner låg Trelleborg på plats 159 av 243 i den senaste mätningen på punkten ”mat och måltidsmiljö i särskilt boende”. Det är den placeringen som socialnämnden vill förbättra. En rad delmål sätts upp under resans gång och 2023 ska Trelleborg lägga beslag på förstaplatsen.

– Vi sätter ett högt mål för att visa att vi menar allvar med det här. Maten och måltidsmiljön är så viktig och vi ska inte vara på plats 159, vi ska vara bland de bästa, säger socialnämndens ordförande Venzel Rosqvist (M).

– Vår personal kommer att spela en nyckelroll i det här arbetet. Redan i dag görs många bra saker och för oss gäller det att sprida goda exempel och göra saker ännu lite bättre än vad vi gör i dag, säger Charlotte Thelander.

Kan lämna synpunkt direkt

Förvaltningen har tagit fram ett digitalt system för att hyresgästerna ska kunna lämna synpunkter i direkt anslutning till måltiden. Det finns två indikatorer som ska mätas: 1) om hyresgästerna tycker att maten är god och 2) om hyresgästerna tycker att måltidsmiljön är trevlig.

– Vi har provat systemet på Alstadhemmet och Borgvallen under sommaren och det har fungerat bra. Det är betydelsefullt att få så mycket och omedelbar feedback. När vi kan göra det på ett coronasäkert sätt vill vi även ha fokusgrupper där vi kan ha fördjupade diskussioner med hyresgästerna så att vi kan förbättra deras upplevelse ännu mer.

Första delmålet i november

I november ska det första delmålet nås. Då ska minst 70 procent av hyresgästerna tycka att maten är god och att måltidsmiljön är trevlig. 2021 ska den siffran vara 80 procent och därefter 90 procent 2022.

– Vi håller nu på att sätta ihop en projektgrupp som ska driva projektet framåt. Den gruppen kommer att vara en blandning av chefer, kockar och kostombud från verksamheterna, säger Charlotte Thelander.