Resenärer rekommenderas använda munskydd i rusningstid

Publicerad:

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderar Folkhälsomyndigheten att du använder munskydd när du reser med kollektivtrafik under rusningstid, det vill säga vardagar klockan 7-9 samt klockan 16-18. Rekommendationen är en del av de senaste nationella restriktionerna.

Det är du som reser som ansvarar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och om du planerar att resa under rusningstid bör du själv ha med dig munskydd. Om du glömt finns det att hämta på något av Skånetrafikens kundcenter i Malmö, Lund, Helsingborg eller Kristianstad.

Hur ska munskyddet användas?

Munskyddet ska du ta på innan du kliver på bussen eller tåget, och ta av efter att du klivit av. Du som resenär är också ansvarig för att slänga munskyddet i en papperskorg efter användning. Finns det ingen papperskorg kan du ta med det hem och slänga i hushållssoporna.

Det är viktigt att använda rätt sorts munskydd. Folkhälsomyndigheten rekommenderar CE-märkta engångsmunskydd. Det är även viktigt att munskydden bärs på rätt sätt. De ska hela tiden täcka både näsa och mun, sluta tätt kring näsryggen, kinderna och hakan och de ska inte vidröras medan de används. Följ alltid tillverkarens instruktioner för det munskydd du använder.

Folkhälsomyndighetens generella råd om hur du använder engångsmunskydd korrekt.

Vad gäller i Skåne?

Det allmänna rådet omfattar personer födda 2004 och tidigare, det vill säga personer från gymnasieålder och äldre.

Reser du till Danmark måste du enligt lag ha munskydd i kollektivtrafiken samt vid ankomst till Kastrup, Copenhagen Airport.

Skånetrafikens information om munskydd.