Nya gatuskyltar lyfter fram historiska trelleborgare

Publicerad:

”Carl Smith 1822-1895. Grundare av Trelleborgs hamn och sockerbruk.”

Så lyder texten som på en ny tilläggsskylt ska ge lite mer information om den historiska person som fått namnge Carl Smithsgatan i västra Trelleborg.

På onsdagseftermiddagen skruvade tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter upp den första tilläggsskylten i den nya omgång som ska berätta lite mer om historiska trelleborgare och andra som gett namn åt gator och vägar i kommunen.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Ett trettiotal gator och vägar i hela kommunen tilläggsskyltas för att berätta mer om personerna som gett dem deras namn. Under gårdagen skruvade tekniska servicenämndens ordförande Fredrik Schlyter upp den första skylten där Carl Smithsgatan möter Ståstorpsgatan i västra Trelleborg.

Viktigt för både trelleborgare och turister

– Jag tycker det är viktigt både för oss trelleborgare och för turister som besöker Trelleborg att vi som kommun berättar historien bakom våra gatunamn, säger Fredrik Schlyter.

För några år sedan blev Olivia Nordgrens gata, Corfitz Beck-Friisgatan och Johan Kocksgatan tilläggsskyltade. I den nya omgången ska fler historiska personer lyftas fram.

– Jag tror att idén om att tilläggsskylta gator som bär personnamn kommer från föreningen Gamla Trelleborg från början, säger Fredrik Schlyter. Det här är ett levande projekt som kommer att pågå något eller några år, Vi har haft ett beslut på tilläggsskyltningen ganska länge, och nu verkställer vi det.

Mikael Bergqvist, gatuingenjör på stadsmiljöavdelningen, har hållit i projektet sedan det tog fart under hösten.

Ger historiska personer nytt liv

– Vi tycker förstås att det känns trevligt att ge de här personerna liv på nytt, säger Mikael Bergqvist. Många av dem har ju bidragit mycket till Trelleborgs utveckling på olika sätt. Carl Smith som fick första tilläggsskylten i den här omgången grundande till exempel både hamnen och Trelleborgs sockerbruk.

Alla gator med personnamn kommer inte att få förklarande tilläggsskyltar. I några fall för att det inte med säkerhet har gått att slå fast vem personen bakom gatan verkligen var. I andra fall för att gatorna uppkallats efter mytologiska eller fiktiva gestalter.

– Vi har haft god hjälp av bland annat Ingrid Walls arbete med att berätta om bakgrunden till många gatunamn, som man också kan läsa om både på Trelleborgs kommuns webbplats och på Gamla Trelleborgs hemsida. Arbetet med skyltningen ligger lite vid sidan av våra vanliga arbetsuppgifter och vi kommer att fortsätta arbetet såvida inte vinterväder eller akuta behov på annat håll ställer till det.

Gatunamn med historia i Trelleborg

Föreningen Gamla Trelleborg