Nu startar inlämning av förslag till En miljon idéer

Publicerad:

Fram till och med den 15 maj kan du nu lämna förslag till En miljon idéer för södra landsbygdsområdet. Fem miljoner kronor finns avsatta för att förverkliga medborgarnas egna idéer inom ramen för medborgarbudgeten En miljon idéer.

Dina idéer kan bli verklighet

Låt fantasin flöda och idéerna ta form! Förslagen ska gälla en fysisk investering i miljöåtgärder, barn och ungas fritid eller äldres fritid. Det kan till exempel handla om lekplatser, promenadstråk, parkbänkar, boulebanor och mycket annat.

Start för södra landsbygdsområdet

Kommunens södra landsbygdsområde är pilotområde. Området sträcker sig från Gislöv och Simremarken, över Smygehamn och Klagstorp till Beddingestrand. Det är här En miljon idéer startar. Det finns olika sätt du kan lämna dina förslag på, både via e-tjänst, e-post, vanlig post och telefon.

Kom igång med idéskapandet

För att komma igång med idéskapandet har vi samlat några länkar för inspiration. Till exempel till Nässjö kommun, som jobbat med medborgarbudget under en tid, och till Trelleborgs kommuns samhällsbyggnadsplaner som kan vara bra att ha med sig. Dessutom finns en lista med ungefärliga kostnader för några olika utomhusåtgärder, så att det går att få ett hum om vad till exempel en parkbänk, en hundrastgård eller en volleybollplan kostar.

Inställd workshop, men skapa gärna tillsammans

För att undvika smittspridning av covid-19 och coronavirus ställdes planerade tillfällen för workshop in. Det kan ändå främja tankeverksamheten att skapa idéer tillsammans med vänner eller nära och kära. Varför inte ta en promenad tillsammans i närområdet, se er omkring och låt idéerna komma till er.

Bred politisk förankring

Beslutet om att börja arbeta med medborgarbudget har en bred politisk förankring. En av de engagerade politikerna är kommunstyrelsens vice ordförande Erik Lundström.

– Det känns fint att erbjuda kommunens medborgare en egen budget att själv få lov att bestämma över, även om det finns vissa kriterier att utgå ifrån. Den breda politiska förankringen krävs för att vi ska kunna arbeta långsiktigt med det här. Vi börjar med det södra landsbygdsområdet, men fortsätter sedan med övriga delar av kommunen, säger Erik Lundström.

Lycka till med idéskapandet!

Bakgrund

I juni 2019 beslutade Kommunfullmäktige att Landsbygdsmiljonen ska utvecklas till medborgarbudget – En miljon idéer. Utgångspunkten är att avsätta resurser till investeringar, låta medborgarna vara med och lägga fram förslag till hur resurserna ska användas och därefter i demokratisk ordning rösta fram vilket eller vilka förslag som ska genomföras. Trelleborgs kommun har avsatt fem miljoner kronor för medborgarbudget i det södra landsbygdsområdet under 2020.