Massage sprider lugn på Silverängens äldreboende

Publicerad:

Undersköterska och utbildad massageterapeut – den kombinationen gör just nu succé på Silverängens äldreboende. Hyresgästerna, personer med demenssjukdom, får massage av Elvira Muminovic och det nya inslaget i tillvaron har på kort tid gett flera positiva effekter.

Undersköterskan Elvira Muminovic och sjuksköterskan Ulrika Hagtorn ser positiva effekter sedan massage införts på schemat för hyresgästerna på Silverängen.

Fotograf: Patrik Nyström

Mindre smärta, bättre rörelse, bättre sömn och minskat behov av lugnande medicin. Det är några av effekterna som verksamheten uppmärksammat efter bara en dryg månad med massage som ett inslag på schemat.

– Det har blivit väldigt positivt. Hyresgästerna är så glada och nöjda. Även om de kan ha svårt att uttrycka sig i ord är deras reaktioner tydliga och vi kan redan se i vår statistik att det har effekt, säger Elvira Muminovic.

20 av 26 hyresgäster

Elvira har arbetat som undersköterska på Silverängen i sju år. Tidigare arbetade hon natt men när hon för några månader sedan gick över till att jobba dagtid fanns plötsligt möjlighet att dra nytta av kunskaperna som massageterapeut.

– Jag har hela tiden känt att jag vill utnyttja mina tidigare kunskaper i jobbet. Jag tog upp det med min chef som nappade. Nu har vi en liten salong här och 20 av 26 hyresgäster har redan fått massage. Jag är tacksam att min chef har gjort det här möjligt.

Suzi Horn är enhetschef på Silverängen.

– Jag ser det bara som positivt att jag har personal som brinner för sin sak och använder sin kunskap på arbetstid. Det här ökar välbefinnandet för våra hyresgäster och jag har redan sett vilken skillnad det gör, säger hon.

Fysisk kontakt har lugnande effekt

Ulrika Hagtorn, sjuksköterska på Silverängen, instämmer.

– Vi kan redan se ett minskat behov av lugnande medicin, mindre smärta, bättre rörelse och bättre sovmönster. Studier visar att fysisk kontakt har en lugnande effekt och på sikt hoppas jag att vi får se mer av det här inom demens- och äldrevård, säger hon.

De berättar att BPSD-statistiken har blivit bättre. BPSD är en förkortning för ”beteendemässiga och psykiska symptom vid demens”. Det finns ingen generell behandlingsmetod för BPSD utan verksamheten får hitta olika sätt att möta symptomen som till exempel ett annat bemötande eller omvårdnadsstrategi.

Språket som alla förstår

–  I det här fallet kan vi se att massagestunderna verkligen har hjälpt, vi ser en minskning i BPSD och beteendet hos hyresgästerna har förändrats. De känner sig avslappnade, de känner sig viktiga och sedda. Den sociala delen blir ju också viktig, de får en stund när det bara är vi två. De berättar om sig själva och kan visa om de har ont någonstans. Beröring är språket som alla förstår, säger Elvira Muminovic.