Livsfarlig lek i Maglarps sandtag måste upphöra

Publicerad:

Under den senaste veckan har barn påträffats hoppandes i de höga sandbranterna i Maglarps sandtag. Leken kan sluta mycket illa om det blir ett större ras och ett barn fastnar i sanden. Trelleborgs kommun uppmanar föräldrar att ta ansvar och förklara för barnen varför de inte ska leka i området vid sandbranterna. Staket som ska skydda sandbranten och förhindra intrång har även det saboterats.


Sedan många år tillbaka gräver kommunen årligen för att förbereda backsvalornas häckning i Maglarp. Det gjordes i år den 1 april. Detta är en av Skånes största backsvalekolonier och något Trelleborg är mycket stolt över. I området finns även en mängd sandlevande unika bin. Området är naturreservat sedan 2010.

I närheten av den höga sandbranten finns ett ”svalkik” där allmänheten är välkommen att studera backsvalorna utan att störa dem. I den lilla skogen finns plats för att fika eller lyssna på fågelsång. Dit är besökare välkomna men inte i sandområdet. Sandbranterna är absolut ingen lekplats!

Just nu kommer vi in i en period då backsvalorna är på väg hit och börjar leta efter lämpliga platser att bygga bo på. Om platsen då är raserad eller det springer omkring människor för nära tilltänkta boplatser så kommer svalorna att flyga iväg och välja en annan plats.

Runt om sandgropen finns betesmark för får. Fåren gör ett fantastiskt arbete för naturvården. Titta gärna på dem och njut av hur söta de är. Spring inte omkring och jaga fåren i hagen och släpp absolut inte hunden i hagen!