Lediga tomter ska säljas på mer rättvist sätt

Publicerad:

Kommunens tomtkö för privatpersoner läggs ner. Istället ska lediga tomter för bostadshus säljas på den öppna marknaden, via mäklare. Det beslutade kommunfullmäktige under sitt senaste sammanträde.

Sedan många år har det funnits en tomtkö i Trelleborgs kommun. Den innebär att privatpersoner har kunnat stå i kö för att köpa mark av kommunen och bygga sitt eget bostadshus. Tomterna har erbjudits alla i kön, och fördelats utifrån kötid.

De senaste åren har det dock varit få tomter som kunnat erbjudas till privatpersoner i tomtkön, och allt talar för att det kommer att fortsätta att se ut så. Kommunen har ett styrdokument för bostadsbyggande som säger att vi ska ha en tätare exploatering, vilket innebär att färre fribyggartomter kommer att kunna skapas.

Ska säljas på öppen marknad

Fullmäktiges beslut innebär att framtida fribyggartomter som kommunen kan erbjuda ska säljas via auktoriserad mäklare. Tomterna ska läggas ut på den öppna marknaden. På det sättet kan vem som helst som är intresserad av att flytta till Trelleborg delta i processen, utan att behöva stå i tomtkö.

Påverkar inte pågående försäljningar

Beslutet om att lägga ner tomtkön påverkar inte de tomter som just nu är i en pågående försäljningsprocess samt de tomter som redan finns inlagda i tomtkön som kommande objekt.

Totalt är det cirka 10 tomter kvar som kommer att erbjudas till de som står i tomtkön, utifrån samma princip som tidigare. Tomterna finns i Anderslöv, Klagstorp, Södra Gränstorp och Vemmerlöv och ska säljas inom 1 till 5 år.

Alla som stått i tomtkö har betalt en avgift för detta. Enligt fullmäktiges beslut ska du som står i tomtkön just nu kunna ansöka om att få tillbaka din tomtköavgift.

Mer information

Har du frågor om tomtkön? Kanske hittar du svaret i vår sammanställning av vanliga frågor och svar om tomtkön.

Frågor och svar om kommunala tomtkön.