Internationella GIS-dagen

Publicerad:

Denna dag uppmärksammas globalt varje år som internationella GIS-dagen. GIS står för Geografiskt informationssystem och är ett system för att samla in, hantera, analysera och visualisera geografiska data. GIS finns överallt omkring dig. Du använder det dagligen: i reseappar, datorspel, sociala medier med mera. Trelleborgs kommun har ofta information i kartor som baseras på GIS. Nu finns också Trelleborgs tätort i en nyskapad tredimensionell kartversion. Du hittar 3D-kartan i den interaktiva presentationen.

Syftet med GIS-dagen är att uppmärksamma, lära ut och visa upp olika GIS-tillämpningar.

Geografisk koppling

Majoriteten av all data, cirka 80 procent, sägs ha en geografisk koppling. Det kan till exempel vara vägar, byggnader, adresser, växter och personer. All denna data går att använda i GIS.

Trelleborgs kommuns kartfunktioner

På kart-symbolen som finns nästan längst ner här på webbplatsen, trelleborg.se, kan du klicka och komma vidare till en sida om kommunens kartor. Här kan du sedan gå vidare till:

Trelleborgs kartplattform

I kartplattformen finns kartor för att hitta bland annat vårdcentraler, återvinningsstationer, parkeringsytor, hundrastplatser, detaljplaner, skolor, förskolor, flygfoton från 1960 och 2014, Lantmäteriets häradsekonomiska karta 1910-15, cykelkarta och ett formulär att fylla i om man har hittat den invasiva arten jätteloka.

Tomtkarta

Här kan du genom att skriva in en adress ladda ner en enkel tomtkarta.

Byggprojekt i kommunen

Här kan du se vilka projekt som just nu planeras och byggs i Trelleborgs kommun.

Turistinformation

Som turistinformation finns här en karta där du kan se vilka olika evenemang som är på gång, hitta ett trevligt ställe att övernatta på och mycket annat som finns att göra i Trelleborg.

Lantmäteriets karta

På Lantmäteriets karta kan du söka bland flygfoton och över 950 000 ortnamn i Sverige.

Presentation med Trelleborgs tätort i 3D

För dig som vill veta mer om hur kommunen arbetar med kartsystemen finns här en presentation från GIS-avdelningen på kommunen. I den förklaras vad GIS är, vilken kartinformaton som finns tillgänglig och var du kan hitta den. Du får också se Trelleborgs tätort i en nyskapad 3D-karta (tredimensionell kartbild). Vi rekommenderar Chrome som webbläsare för bästa funktionalitet.

Interaktiv GIS-presentation

Kommunens kartor