Högklassigt vatten ur kommunens vattenkiosk knep femteplats

Publicerad:

”Mjukt och lätt vatten med frisk eftersmak”.

De läskande orden gäller kranvattnet i Trelleborgs kommun, men trots det goda omdömet blev det ”bara” en femteplats bland de 21 kommuner som i veckan gjorde upp i den andra av totalt 10 regionfinaler i kranvatten-SM.

Trelleborgs dricksvattenchef Joakim Björklin tappar prima kranvatten ur kommunens nyanlagda vattenkiosk på Sjöviksvägen 8.

Fotograf: Joakim Björklin

Kranvatten-SM ska kora Sveriges bästa kranvatten. Tävlingen arrangeras av Svenskt vatten, branschorganisation för landets VA-organisationer. I måndags avgjordes årets andra delfinal i nordostskånska Bromölla. Deltagande sydsvenska kommuner fick sitt vatten bedömt av en jury bestående av bland annat vinkännare och sommelierer. Till final gick Hässleholms kommun och Östra Göinge kommun.

– Vi for upp till Bromölla med två liter prima trelleborgsvatten som vi tappat ur kommunens nyanlagda vattenkiosk på Sjöviksvägen 8, säger Joakim Björklin, enhetschef produktion dricksvatten i Trelleborgs kommun. Det finns en liten tappkran på baksidan av vattenkiosken där allmänheten kan tappa upp törstsläckande vatten på sin promenad eller löptur. Den är väl värd ett besök.

Bara vinst som räknades

Trots att vattnet hämtades från den nyanlagda vattenkiosken blev det alltså inte finalplats i det här årets tävling. Juryns omdöme om Trelleborgs kranvatten var ändå positivt.

– Det var förstås bara vinst som räknades, men jag skulle vilja karaktärisera vårt vatten som ett spritsigt friskt grundvatten som släcker törsten på ett behagligt sätt.

Tappades från nyanlagda vattenkiosken

Kranvattnet som Trelleborg tävlade med tappades från kommunens vattenkiosk på Sjöviksvägen 8. Den som vill är välkommen att kostnadsfritt fylla en flaska eller mindre dunk från vattenkiosken. Vid behov av större mängder vatten får användaren lägga upp sig som kund till kommunen.

– Alla kan köpa vatten från vår vattenkiosk, men den är främst till för verksamheter som är i behov av stora mängder vatten, som spolbilsföretag, asfaltsläggare och kommunala verksamheter som exempelvis sköter grönytor, säger Sofie Bard, VA-ingenjör i Trelleborgs kommun.

Öppen hela året

Vattenkiosken har både backventil och återströmningsskydd installerat för att förhindra att smitta och bakterier kan ta sig in i ledningsnätet.

– Vattenkiosken är en av flera åtgärder som vi vidtagit för att skydda det vatten som vi ska leverera till våra kunder. Livsmedelsverket ställer krav på alla Sveriges kommuner att skydda sitt dricksvatten, därför låste vi samtliga brandposter i kommunen när kiosken byggdes. Att tillåta hämtning av dricksvatten via brandposter kan eventuellt innebära en risk för kontaminering av vårt ledningsnät.

Kommunens vattenkiosk är öppen dygnet runt och årets alla dagar.