Glädje är nyckelordet för årets medarbetare

Publicerad:

Från Bosnien till Sverige. Från Mora till Trelleborg. Från hotellreceptionist och massageterapeut till undersköterska på Silverängens äldreboende. I dag utsåg socialnämnden Elvira Muminovic till årets medarbetare 2020 inom socialförvaltningen.

Elvira Muminovic är årets medarbetare 2020 på socialförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

– Det betyder jättemycket för mig. Jag har jobbat hårt sedan jag kom till Sverige för 24 år sedan. Att jag får ett sådant här pris betyder att andra ser mig, att det syns hur jag jobbar, säger hon.

Vill hjälpa människor

Elvira Muminovic kom från Bosnien till Sverige 1997. Först bosatte hon sig i Dalarna men fem år senare flyttade hon till Trelleborg. Här har hon stannat.

– Jag jobbade som hotellreceptionist i Mora, det var inget som passade mig. Jag ville utbilda mig inom vården. Det kände jag direkt när jag kom till Sverige. Jag vill hjälpa människor. Jag älskar att ta hand om och göra människor glada. När de i min omgivning är glada är jag glad.

Nu har hon jobbat sju år på Silverängens äldreboende. I samband med att hon gick från att jobba natt till dag har hon startat ett massageprojekt på boendet. Hon har sedan tidigare en utbildning som massageterapeut.

– Massageprojektet går jättebra. Jag är stolt över att jobba på Silverängen. Det känns jättebra med mina kollegor och jag har en jätteduktig chef.

Personalen nominerar

Det är andra året som socialnämnden delar ut priset som årets medarbetare inom socialförvaltningen. Förra året gick utmärkelsen till sjuksköterskan Lina Hansson. Medarbetare på förvaltningen kan nominera en kollega och utifrån nomineringarna är det sedan nämndens presidium som utser vinnaren.

I motiveringen till valet för 2020 står: ”Du brinner verkligen för ditt arbete. Med stort engagemang tar du initiativ till aktiviteter för att öka välbefinnandet på Silverängen. Du är lugn, trygg, kunnig och alltid på gott humör. Med dig får hyresgästerna guldkant i tillvaron!”

– Det viktiga för mig är att komma in i huset med glädje och gå ut ur huset med glädje. Jag vill bemöta våra boenden på rätt sätt, jag vill satsa på aktiviteter och jag vill ha bra kontakt med anhöriga.

Känner tacksamhet

Elvira känner sig oerhört tacksam.

– Det här är jättestort för mig. Det var svårt för mig och min son när vi kom till Sverige. Vi som kommer från ett annat land börjar på noll, men vi har klarat oss bra. Jag vill tacka för alla möjligheter vi fått i det här landet, vi har fått möjlighet till utbildning och arbete.

Det senaste året har inte varit likt något annat.

Hur har det varit att jobba under en pågående pandemi?

– Det är inte lätt. Jag har funderat mycket: hur ska våra boenden acceptera all vår utrustning med munskydd och visir? Blir de rädda? Vissa kan vi förklara för, men inte alla. Men vi måste ha på utrustningen, vi måste tänka på våra hygienrutiner. Vi har hållit ihop det jättebra.

– De anhöriga har accepterat situationen. Vi har ordnat digitala möten i stället. Under en period hade vi ju också besök utomhus med skärmskydd.

Ta ansvar och börja med dig själv

Elvira återkommer till glädjen.

– Glädje är det enda som hjälper. Vi måste vara positiva, tänka positivt och göra vad vi kan för att hålla oss friska.

Hur gör man det?

– Man måste ta fullt ansvar och tänka på de människor som vi tar hand om. Människorna behöver oss. Om personalen är sjuk, vem ska ta hand om dem då? Du måste ta hand om dig själv för att kunna ta hand om andra.

Vad hoppas du av 2021?

– Jag har själv blivit vaccinerad nu och hoppas att smittspridningen minskar. Det kommer en sommar och jag hoppas att vi ska kunna börja röra oss lite mer normalt igen. Jag hoppas att de boende får träffa sina anhöriga.

Läs mer

Massage sprider lugn på Silverängens äldreboende