Fatmir Seremeti är årets lykttändare.

Fatmir Seremeti är årets lykttändare i Trelleborg

Publicerad:

Han vägrar låta sig besegras av mörkret – och har visat att det går att övervinna motgångar även om det känns nattsvart ibland. Årets lykttändare är Fatmir Seremeti som satt Trelleborg på kartan genom sitt engagemang i svenska goalball-landslaget.

Fatmir Seremeti är årets lykttändare.

Årets lykttändare har utsetts i Trelleborg varje skyltsöndag sedan 1984. I år föll valet på Fatmir Seremeti, som efter att ha drabbats av grön starr förlorade synen.

– Han har visat att man kan övervinna motgångar och får vara lykttändaren för alla som kämpar när det känns mörkt, säger Håkan Sjöberg som i sin roll som kommunfullmäktiges ordförande utser lykttändaren.

På grund av coronapandemin kan årets lykttändare inte presenteras som vanligt, inför publik i centrum. Istället sker utnämningen digitalt.

Se syntolkad version av filmen.

– Att bli årets lykttändare är stort för mig. Tänk att en liten vilsen kille som en gång trodde att livet var slut skulle få representera vår vackra stad runt om i hela världen, säger Fatmir Seremeti.

Gjorde Trelleborg till landslagsbas

Årets lykttändare ska på något sätt ha placerat Trelleborg på kartan. Fatmir Seremeti har gjort det genom sina insatser som goalball-spelare och genom att göra Trelleborg till bas för goalball-landslaget. Laget nådde tillsammans ända fram till paralympics.

Fatmir Seremeti beskriver sin resa i boken Från mörker till framgång som gavs ut tidigare i år.

– I år har vi alla drabbats och påverkats av något som kan liknas vid ett mörker – en pandemi. Men den ska inte få vinna, den ska inte ta över våra sinnen eller besegra vårt mod. Första advent vill vi bidra till att tända ljuset, med lykttändarens hjälp, säger Håkan Sjöberg.

Digital adventskalender

Filmen där lykttändaren presenteras är den första i kommunens digitala adventskalender.

Varje dag från och med första advent och fram till julafton kommer ett filmklipp att publiceras i museets entréfönster klockan 9, 12, 15, 18 och 21.

Filmerna kan även ses på kultur- och fritidsförvaltningens Facebook-sida. Varje filmklipp presenterar en kommunal verksamhet eller ett kommunalt bolag.

Fakta om lykttändaren

Trelleborgs kommun har, genom kommunfullmäktiges ordförande, utsett årets lykttändare varje skyltsöndag sedan 1984.

Utmärkelsen ska gå till någon som under året placerat Trelleborg på kartan.

Genom åren har bland annat företagare, eldsjälar, idrottslag och föreningar blivit lykttändare.