Extra tömning av avfallskärlen kring nyårshelgen 2020

Publicerad:

Extravecka i årets almanacka ger abonnenterna i Trelleborgs kommun soptömning två veckor i rad.

Färgat glas går i kärl 1 som töms två veckor i rad kring nyårshelgen eftersom almanackan har 53 veckor i år.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

År 2020 har kalendern 53 veckor, en vecka mer än vanligt eftersom det är skottår. Det innebär att två udda veckor, vecka 53 och vecka 1, infaller efter varandra kring årsskiftet.

Extraveckan påverkar dig som har helårsabonnemang för soptömning i Trelleborgs kommun, eftersom tömningen av kärl 1 sker antingen udda eller jämn vecka var fjortonde dag.

Bjuder på extra tömning

I en del kommuner innebär den extra veckan att abonnenterna tvingas byta hämtningsvecka från udda till jämn vecka eller från jämn till udda vecka för att fjortondagarsintervallet ska kvarstå.

Trelleborgs kommun har istället valt att bjuda på en extra tömning av kärl 1.

Samtliga abonnenter får tömning två veckor i rad kring nyårshelgen, antingen veckorna 52 och 53, eller veckorna 53 och 1. Den dubbla tömningen gäller alla helårsabonnenter, både småhusfastigheter och flerfamiljsfastigheter.

– Vi tycker att det är onödigt att röra till det för våra abonnenter genom att ändra i  de vanliga tömningsveckorna, säger Torbjörn Jönsson, driftchef på kommunens avfalls- och återvinningsavdelning. De abonnenter som har vant sig vid tömning udda veckor ska inte behöva byta till jämna och vice versa, för att vi har en extravecka i år.

Ställa ut soptunnan vid gatan underlättar

Vecka 53 kommer sopbilen därför på besök till alla helårsabonnenter och tömmer kärl 1 oavsett om du annars har tömning jämna eller udda veckor.

–  Det brukar ju dessutom bli extra mycket avfall kring jul och nyår, så vi väljer att serva trelleborgarna med en dubbeltömning i helgerna, säger Torbjörn Jönsson.

–  Samtidigt vill vi vädja till alla våra abonnenter om att ställa fram kärlen vid gatan, det underlättar väldigt mycket för vår personal. Vi kommer att jobba för högtryck för att alla tömningar ska hinnas med så att våra renhållningsarbetare också kan hinna hem och fira nyår. Nu hoppas vi bara att vi inte får något snöoväder som kan ställa till det för oss.

När kommer sopbilen?

–  Vi kör två turer under lördagen den 2 januari, men det är svårt att ange exakt hämtningsdag för alla. Därför ber vi våra abonnenter att låta kärlen stå framme tills de är tömda.

Så här töms dina sopkärl kring årsskiftet 2020/2021

Förändringarna gällande kärltömningen under jul- och nyårshelgen endast gäller för dig som har helårsabonnemang hos kommunens avfalls- och återvinningsavdelning. Du som har fritidshusabonnemang påverkas inte.

Kärl 1

Kärl 1(matavfall, restavfall, färgat glas, tidningar) töms varannan vecka enligt samma veckoschema som tidigare.

Tömning udda veckor

Du som har tömning av kärl 1 udda veckor kommer fram till nyårsafton att få kärlet tömt vecka 51 och vecka 53. Från och med januari 2021 fortsätter tömningen samma veckor som i år, med start vecka 1.

Du kommer alltså att få kärl 1 tömt två veckor i rad vecka 53 och vecka 1.

Tömning jämna veckor

Du som har tömning av kärl 1 jämna veckor kommer fram till nyårsafton att få kärlet tömt vecka 52 och vecka 53.

Du kommer alltså att få kärl 1 tömt två veckor i rad vecka 52 och vecka 53.

Från och med januari 2021 fortsätter tömningen samma veckor som i år, med start vecka 2.

Kärl 2

Tömningen av kärl 2 påverkas inte

Kärl 2 (plast, kartong, ofärgat glas, metallförpackningar) kommer inte att tömmas under vecka 53. Tömningen av kärl 2 fortsätter alltså precis som vanligt, enligt gällande veckoschema.

Avfallshämtning, regler och abonnemang.

Ditt abonnemang hanterar du genom att logga in på Mina sidor.

Har du frågor kring avfallstömningen kan du kontakta avfalls- och återvinningsavdelningen via kommunens kundtjänst. E-post: kundtjanst@trelleborg.se. Telefon: 0410-73 30 00.