Elbussar i Trelleborg först i världen att få tyska miljömärkningen ”Blue Angel”

Publicerad:

Elbussarna i Trelleborg har tilldelats den tyska miljömärkningen ”Blue Angel” (Blå Ängel). Elbussarna är de första fordonen i Europa som fått denna utmärkelse som är en av de äldsta kvalitetsmärkningarna i Europa.

Elbussarna i Trelleborg har fått Blue Angel kvalitetsmiljömärkning.

Fotograf: Skånetrafiken

Miljömärkningen fokuserar på människan och hållbarhet, vatten, resurser och klimat när företag och produkter utses.

Det finns stora fördelar med elbussar och orsaker till att bussarna fått utmärkelsen ”Blue Angel” är att avgasutsläpp, buller och vibrationer är lägre än på bussar som har förbränningsmotor. Elproduktionen baseras på förnybar energi vilket säkerställer hållbara transporter.

– Skånetrafikens resor med buss och tåg har sedan tidigare Bra Miljöval-certifiering och Blue Angel-märkningen är ett fint komplement till detta som går helt i linje med vårt långsiktiga hållbarhetsarbete, säger Iris Rehnström, Miljö- och hållbarhetsansvarig Skånetrafiken.

Sedan den 15 december 2019 kör trafikföretaget Bergkvarabuss i uppdrag av Skånetrafiken fem elbussar av modellen eCitaro från Mercedes-Benz i stadstrafik i Trelleborg. Mercedes-Benz eCitaro är den första bussen i världen som fått utmärkelsen.

– Vi är superstolta över att våra elbussar är de första i Europa har fått den här miljömärkningen. Det är ännu en indikation på hur mycket fokus det är på hållbarhet när det gäller transport, säger Maria Nyman som är Skånetrafikens trafikdirektör från och med den 1 februari.

– Väldigt roligt att en av Trelleborgs många satsningar på att ställa om till en mer miljövänlig och klimatsmart kommun uppmärksammas på detta sätt, säger Mikael Rubin, kommunstyrelsens ordförande.

Blue Angel i korthet

Märkningen tilldelas produkter och tjänster som utmärker sig med tydliga miljömässiga fördelar gentemot andra jämförbara produkter eller tjänster. Används främst i Tyskland och anses vara ett av världens mest etablerade miljömärke. Blue Angel har tilldelats särskilt miljövänliga produkter och tjänster sedan 1978. Ägaren till märket är det federala ministeriet för miljö, naturvård, byggnad och kärnsäkerhet. Organisationens krav och riktlinjer har högt anseende i Europa.