Lokalt och småskaligt på Hällåkra receptet för annorlunda sommar

Småskalighet, närproducerat, kvalitet och passion för hantverket och platsen förenar många av de landsbygdsföretag i Trelleborg som så här långt bäst har tagit sig genom coronakrisen. Just de egenskaper som kännetecknat Hällåkra vingård från starten.

Krögarparet bakom populära Hällåkra vingård, Joanna och Mick Daly, ser med tillförsikt fram emot en annorlunda sommar i coronapandemins skugga.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Söderslätt har de senaste åren begåvats med allt fler nytänkande entreprenörer inom mat och dryck. På Hällåkra vingård driver krögarparet Joanna och Mick Daly sedan ett par år en restaurang- och konferensverksamhet som väckt stort intresse och lockat både nationella och internationella bokningar.

Nu blickar paret fram emot en sommar med färre långväga men kanske fler lokala gäster än någonsin. De senaste årens hemestertrend – semester hemma – blir sannolikt ännu starkare i skuggan av coronaviruset, trots att Folkhälsomyndigheten nyligen lättat på reserestriktionerna.

Hällåkra står inte heller och faller med en enda verksamhetsinriktning. Gården erbjuder både traditionella restaurangbokningar, konferenser och vinprovningar.

–       Och vi vill helst se oss mer som en mötesplats för dryckesproducenter än som bara en restaurang, säger Joanna Daly. Vi visar gärna upp andra producenter också. Vi har ett starkt fokus på det lokala och har valt att enbart jobba med producenter från området. Vi vill inte ens tänka tanken att ta in något annat. Vi serverar bara eget vin, övriga drycker kommer från Hönsinge hantwerksbryggeri och Sodalicious, och nu samarbetar vi också med Hvens destilleri, eller Spirit of Hven, som gör spritdrycker av våra druvor.

Hällåkra vingård var tidigt ute i en skånsk vingårds-boom som idag omfattar uppåt 40 producenter. 2003 planterade gårdens ägare Håkan och Lotta Hansson de första vinrankorna på gårdens kalkrika och grusiga sydsluttningar. Idag odlas gårdens vin på sju hektar. Mellan 16 000 och 17 000 av Hällåkras totalt 22 000 plantor är för närvarande i produktion. Bland druvorna märks blåa och röda som Rondo, Regent, Pinot noir och Leon Millot, och gröna druvor som Solaris och Pinot blanc och Pinot gris.

Mick och Joanna Daly tittar till Hällåkras vindruvsstockar ända fram till höstens skördetid.<br /> - Skörden brukar pågå under en månads tid, säger Joanna Daly. Ibland ända in i november. Det är väldigt väderberoende.

Fotograf: Niclas Ingvarsson

Lokala samarbeten, ett modernt eko-tänk och ambitioner att leverera upplevelser med hög kvalitet har fungerat både före och under coronapandemin. Men vad händer när de internationella gästerna blir färre sommaren 2020?

Mick Daly funderar en stund.

–       Vi behöver kanske tänka om lite i marknadsföringen, säger han. Vi vill gärna bli bättre på att locka hit lokalbefolkningen, inte minst för att kunna hålla verksamheten igång hela året. Vi har haft cykelturer hit som varit framgångsrika, och kanske kan vi arrangera after work för människor som bor i närheten?

Joanna och Mick kan i dagsläget inte erbjuda logi på Hällåkra, men transporter kan ordnas till och från kringliggande hotellverksamheter som Jordberga Parkhotell och Anderslövs gästgivaregård.

–       Vår konferensverksamhet har visat sig fungera väldigt bra i coronatider, säger Mick Daly. Vi ligger på landet och har bara ett konferensrum, så du behöver inte träffa så många andra människor när du har konferens på Hällåkra. Det är bra för dem som är oroliga att smittas av viruset. Dessutom är det många som har velat ge oss sitt stöd i de här tiderna, och bokat in sig av den anledningen också.

Vore gårdsförsäljning intressant för Hällåkra?

–       Ska vi verkligen ha den diskussionen? Vi vet att inte minst utländska gäster gärna vill kunna köpa med sig en flaska hem, och jag tror att det hade varit positivt för besöksnäringen i Trelleborg. Idag kan du bara beställa vårt vin som privatimport via Systembolaget. Gårdsförsäljning hade däremot inneburit marknadsföring både för oss själva, för andra producenter och för kommunen.

Arbetsmarknadsförvaltningen