Beddingestrands Pärla har återfått sin forna glans

Alldeles vid Östersjöns gråblå vatten, mellan Beddingestrands mjuka sanddynor och sträva strandgräs hittade två kompanjoner och krögare en pärla som legat bortglömd i 20 år. Nu är pärlan putsad och fin, och besökare är åter välkomna.

Krögarkompanjonerna bakom nysatsande Restaurang Pärlan i Beddingestrand, Kristin Lönngren och Katja Jakobson, har satsat stort och jobbat hårt under våren inför nyöppningen 5 juni.

Fotograf: Pauli Korhonen

Katja Jakobson och Kristin Lönngren hade länge haft ögonen på den igenbommade gamla dansrestaurangen Pärlan i Beddingestrand, och efter att Katja hyrt lokalen för en privat fest i augusti förra året slog de till. Fastighetsägaren Verntofta gård kontaktades och snart var man överens om att ge Pärlan nytt liv. Restaurangen återöppnades den 5 juni, efter 20 år i dvala. Katja och Kristin arrenderar under tre år.

–       Vi vill driva restaurang året om och jag tror det var viktigt för Verntofta också, säger Katja Jakobson. De är engagerade och har samma smak och tänk som vi. Vi ser möjligheter att hålla liv i restaurangen även på vinterhalvåret. Vi kan ordna bröllop, konferenser, dans, spelningar – allt möjligt. Och vi ska vara både lunchrestaurang och kvällsrestaurang. Vi har 1000 idéer. Kanske julbord med en egen twist?

Bilburna besökare som kommer från väg 9 passerar två pizzerior grupperade kring infarten till restaurangen, den 200 meter korta Pärlvägen som slutar vid restaurangens gårdsplan, baksidan av byggnaden. På andra sidan breder den vita sandstranden ut sig och mellan tallarna sticker badbryggan ut i Östersjön, 50 meter från terrassen.

Katja och Kristin kommer att satsa på maten, men vill inte konkurrera med grannrestaurangerna om pizzasugna gäster.

Pärlans kök ska hantera bra lokala råvaror och laga mat från grunden. I glasen ska lokalproducerad dryck från Hällåkra vingård och Hönsinge hällas.

–       Kvalitet, service och inredning är viktigt för oss. Detaljerna. Här vill vi servera allt från ostron och löjrom till fish and chips. Det ska finnas något för alla och vi vill kunna locka både lokala gäster och de som är mer långväga. Vi vill inte att Pärlan ska ställa några krav, du är välkommen även om du har badat och kommer från stranden.

Katja Jakobson medger att coronapandemin som svepte fram mitt under renoveringsarbetet i våras gav upphov till oro.

Restaurang Pärlan ligger inbäddad mellan de mjuka sanddynorna, bara ett stenkast från Östersjön. Kristin Lönngren och Katja Jakobson planerar att driva restaurangen året om. Skönt strandhäng på sommaren blir julbord med egen twist på vintern.

Fotograf: Pauli Korhonen

–       Investeringen blev större än vi tänkt oss från början, både för oss och för fastighetsägaren. Vi har ju satsat mycket på det här och visste inte hur alla restriktioner skulle påverka oss. Samtidigt är Pärlan stort, nästan 700 kvadratmeter plus en hektar mark, så här är inga problem att sprida ut gästerna. Vi fick skippa invigningen, men vi ser optimistiskt på läget.

Tidplanen har i princip hållit, trots ombyggnad och tillståndssökande. Pärlan är redo för sommaranstormningen och har lokalbefolkningen på sin sida.

–       Vi har haft en bra relation med Trelleborgs kommun hela vägen, säger Kristin Lönngren. Handläggningen har varit smidig, och runt om oss har alla varit väldigt positiva till detta. Vi har inte behövt lägga egna pengar på marknadsföring.

Pärlan saknar möjligheter att erbjuda logi i egen regi. Tanken är att erbjuda natthärbärge i samarbete med andra aktörer på sydkusten.

–       Nu tror vi ju att fler än vanligt kommer att stanna hemma i sommar och blir det fint väder väljer nog många stranden här. Vi ser optimistiskt på läget. Jag tror inte att pandemin kommer att hindra oss, nästan tvärt om.

Arbetsmarknadsförvaltningen